2024. április 20., szombat

Megkezdődött a kampány Topolyán is

Sajtótájékoztatót tartott a VMSZ Topolya községi szervezete

A választások kiírását követően a VMSZ Topolya községi szervezete is megkezdte kampánytevékenységét. Tegnap sajtótájékoztatót tartott Fremond Árpád, a VMSZ községi szervezetének elnöke. A párt községi szervezete Rodoljub Šabić adatvédelmi biztoshoz fordult, egy személyi adatokra is rákérdező kérdőíveztetés kapcsán. Ma gyűjtik a támogatói aláírásokat a VMSZ–VMDP önkormányzati listára. 

– A Vajdasági Magyar Szövetség  a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal minden szinten közösen indul a választásokon. Közös sajtótájékoztatóra is sor kerül majd, miután átadtuk az önkormányzatban a listánkat. Elsősorban önkormányzati szintről beszélek, tehát folyamatosan a terepen leszünk. Arra kérjük az aktivistáinkat, szimpatizánsainkat, hogy jöjjenek, támogassák a VMSZ és a VMDP listáját. Kedd reggeltől Pacséron, Bácskossuthfalván, Topolyán, Bajsán, Pobedán, Gunarason és Zentagunarason is egész nap gyűjtik majd az aláírásokat  az aktivistáink – fogalmazott Fremond Árpád, a VMSZ Topolya községi szervezetének elnöke, majd beszámolt a polgárok részéről hozzájuk érkező, nekik tolmácsolt panasztételek tárgyáról is.

Az elmúlt hónapokban, hetekben több polgár is fordult a VMSZ Topolya községi szervezetéhez, mégpedig olyan panasszal, hogy különböző adatokat, mégpedig igen érzékeny adatokat kérnek és gyűjtenek tőlük, kérdőíveket töltetnek ki bizonyos szervezetek nevében. Információnk szerint az adatokat a volt Jugoszlávia területén fegyveres konfliktusokban résztvevők egyesületének nevében gyűjtötték, mégpedig a Szerbiai Háborús Veteránok Szövetségének Topolyai Szervezete, valamint a Civil Polgárok Csoportjának vezetője, Dušan Uzelac. Az adatok gyűjtése azt a célt szolgálja, hogy a fegyveres konfliktusokban részt vett polgártársaink véleményét kikérjék, hogyan szeretnék igényelni az elmaradt háborús zsoldot. Természetesen a kérdőíveken pontosan fel vannak tüntetve az egyesületek logói, székhelyei is. Információink szerint ez az anyaggyűjtés folyamatos volt, nincsen benne semmi rendkívüli, viszont a gondot egy másik kérdőív okozza – fejtette ki az elnök, majd elmondta, hogy a polgárok panaszai erre a kérdőívre érkeztek. Ezen csak egy egyesület neve van feltüntetve, nincs rajta logó, sem pecsét, sem elérhetőség.

Ez a kérdőív számos olyan kérdést tartalmaz, amelynek semmilyen köze sincs az elmaradt háborús zsold kifizetéséhez. Ezért felmerül annak a gyanúja, hogy az említett harcosokat tömörítő szervezetek mögé bújva valaki vagy valakik olyan plusz adatokat gyűjtöttek be a polgároktól, mégpedig adatvédelmi szempontból nagyon érzékeny adatokat, amelyeknek semmi köze a harcosok szervezeteinek kérdőívéhez – fogalmazott, majd példaként idézett közülük: kap-e a polgár szociális segélyt, tagja-e valamelyik politikai pártnak, esetleg valamilyen funkciót betölt-e az adott politikai pártban? Van-e betegbiztosítása? Rendelkezik-e kettős állampolgársággal? Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ezen érzékeny adatoknak semmi közük nincs az elmaradt háborús zsold kifizetéséhez, és felmerül a kérdés: kinek/kiknek a célja az, hogy ezeket az adatokat összegyűjtsék, mi célból, hol kerülnek azok feldolgozásra, ki őrzi őket, ki férhet hozzájuk a jövőben? – hangzott el a sajtótájékoztatón, majd Fremond, mindamellett, hogy a polgárokat óvatosságra intette, hangsúlyozta: a VMSZ Topolya községi szervezete március 7-én Rodoljub Šabić adatvédelmi biztoshoz fordult egy beadvánnyal, és arra kéri, vizsgálja meg, történtek-e szabálytalanságok a kérdőíveztetés, illetve az adatok feldolgozása során.

Előrevetítette: a VMSZ Topolya községi szervezete a folytatásban minden héten sajtótájékoztatót tervez tartani aktivitásáról, be szeretné mutatni listáját is, mindezt esetenként, helyi szinten, a VMDP-vel közösen. Emlékeztetett arra is, hogy helyi szinten más magyar pártokkal is folytattak tárgyalásokat, de megegyezésre nem került sor, és mint kiemelte: hogy az összefogás nem jött létre, az nem a VMSZ-en és a VMDP-n múlott.