2024. április 20., szombat

Fiatal tehetségekkel nyílik meg a koncertévad

Az Electe egyesület idei hangversenyévada is a Femus fesztivállal veszi kezdetét, amely során bemutatkozik az ArtLink – Societe Generale zenei ciklusa is.

Goran Rakić, Jovanka Višekruna Janković, Milos Radović és Görög Noémi (Fotó: Lukács Melinda)

Goran Rakić, Jovanka Višekruna Janković, Milos Radović és Görög Noémi (Fotó: Lukács Melinda)

Milos Radović, az Electe egyesület elnöke, és Görög Noémi művészeti vezető arról számolt be, hogy a figyelem most kiváltképp a fiatalokra irányul, hiszen fontos megmutatkozási lehetőséget nyújtani az utánpótlást jelentő ifjú tehetségeknek:
– Március 11-én nyílik az Electe ötödik hangversenyévada. A szezont nyitó rendezvény a hatodik Femus fesztivál, amelynek keretén belül két koncertre kerül sor. Pénteken 20 órától a városháza dísztermében zajló nyitókoncerten idén a belgrádi ArtLink alapítvány és a Societe Generale tehetségkutató programjában feltűnt fiatalok vesznek részt. A fellépők: Dunja Kalamir hegedűn, Petar Pejčić és Vuk Ovaskainen csellón, valamint Dušan Dakić és Uki Ovaskainen zongorán. A műsoron Haydn, Schumann és Beethoven művei szerepelnek, a belépés díjtalan. Március 13-án, szintén a városháza dísztermében, a Femus fesztivál szekció elsőinek gálahangversenyére kerül sor. A gála még a verseny részét képezi, hiszen a zsűri ekkor választja ki a verseny abszolút győztesét. A Femus nemzetközi fúvósfesztivál három napig tart, fuvola, klarinét és szaxofon kategóriákban versenyezhetnek a fiatal tehetségek. A verseny nemzetközi jellegű, a szerbiai versenyzőkön kívül Magyarországról, Horvátországból és Macedóniából jelentkeztek ifjú művészek. A rendezvény házigazdája a szabadkai a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a zsűrit pedig nemzetközileg elismert egyetemi tanárok képezik: Lévai Aksin Laura fuvolaművész, Puskás Levente szaxofonművész és Szatmári Zsolt klarinétművész. Az idei Femus újdonsága a belgrádi ArtLink alapítvány és a Societe Generale közös tehetségkutató meghallgatása, melyre a Femus keretein belül kerül sor március 12-én, szombaton. A meghallgatás különlegessége, hogy a Femus versenyétől eltérően jelentkezhetnek tizenöt év alatti, bármilyen hangszeren játszó tehetséges fiatalok. A meghallgatásra az office@artlink.rs elektronikus levélcímre lehet jelentkezni, a hangversenyévadról pedig a www.electe.org honlapon lehet informálódni. Nyárig havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre koncertek, idén is részt veszünk a palicsi filmfesztiválon, novemberben lesz International Piano Fest, december 18-án pedig újévi hangverseny – hallottuk az Electe egyesület képviselőitől.
A fiatal tehetségek felkutatásának fontosságát hangsúlyozta Jovanka Višekruna Janković az ArtLink – Societe Generale ciklus művészeti vezetője, valamint Goran Rakić, a Societe Generale képviselője, aki azt is hozzátette, hogy bankjuk hagyományosan támogatja az ArtLink törekvéseit és a klasszikus zenei értékek népszerűsítését.