2024. április 19., péntek

Cserepest vagy vágottat, csak szép legyen!

Sokan nem az egyszálas virágot választják a mai napon, hanem cserepes növénnyel, örökzölddel köszöntik a nőket

Vágott és cserepes virágot is vesznek a szabadkai férfiak a hölgyeknek nőnapra, s sokan betérnek a virágüzletekbe, valamint a piacokra is. Vasárnap már volt némi érdeklődés a cserepes szobanövények iránt az ócskapiacon, tegnap viszont, hétfő lévén, csak néhányan vásároltak virágot, főként anyukák a gyerekeikkel válogattak a tanítónéniknek, tanárnőknek.

Szalma Rozália a gyermekeinek, Szalma Zsoltnak és Elizabettának segít azzal, hogy a piacon értékesíti a virágokat, amelyeket ők termelnek. Azt mondja, a hétfői nap elég gyengén indult, de bíznak a nyolcadikában, mert nagyon sok virággal készültek.
– Cikláment, Primulát, Ibolyát is árulunk. A ciklámen 200 és 300, az ibolya 400 dinár, a primulának pedig 80 dinár darabja. Ezek a cserepes, virágzó növények népszerűek, de az ünnepet követően már lassan megjelennek majd a nyári virágok, amik nagyon népszerűek a szabadkaiak körében, s amint tehetik, vesznek belőlük pár darabot – mondja Szalma Rozália, akinek családja virágtermesztésben találta meg a számítását. Elmondása szerint csak Szabadkán árulnak, mert távolabb is vannak termesztők, így más városok piacaira nem nagyon érdemes eljárni. Hozzáteszi, sajnos nagyon visszafogottan vásárolnak az emberek, a legtöbben csak akkor vesznek pár virágot, ha kimarad egy kis pénz a legszükségesebbek megvétele után.
Sisa Beáta is virágtermelő, azt mondja, főleg virágzó növényeket vásároltak vasárnap az érdeklődők, hiszen nagyon aktuális még most is az árvácskák ültetése, s azokból nagyon sokféle van. 120 dinárt kérnek öt darabért.
– Sokan viszont zöld, cserepes növényeket vesznek, zömében szobanövényeket választanak, de nem ritka az sem, hogy a férj és feleség együtt jönnek el ilyenkor a piacra és örökzöldet, tuját visznek a kertbe. A tanítónéniknek 100–200 dináros virágot választanak a gyerekek, a közelebbi rokonoknak már 300–500 dináros virágot is vesznek – mondta Sisa Beáta.
Nemcsak cserepes virágok, hanem vágottak, egyszálasak, csokrok, kosarak is kaphatóak a szabadkai Tejpiacon és az ócskapiacon is.
Bicskei Erika virágkötő már tegnap délelőtt készítette az egyszálas rózsákat, rakták össze a kosarakat. Azt mondja, érezhető, hogy az embereknek nincs pénzük.
– A szegfű 100 dinár, de ennek az ára tavaly óta nem változott. A rózsa szála 150, ha hosszabb szárút, szebbet szeretne a vásárló, akkor 250 dinár. Készülnek kisebb kosarak 6-700 dinárért, vagy nagyobbak, 1000–1200 dinárért. Népszerűek még az egyszálas kis kosarak is, sokan ezeket választják a tanítónőknek, tanárnőknek – mondja Bicskei Erika.
A városi virágüzletekben is százával készülnek az egyszálas szegfűk, rózsák, kosarak. Azt mondják a legnagyobb érdeklődés nőnapon, illetve esetleg utána egy nappal mutatkozik, így a nőnapi nyüzsgés náluk általában 9-én este ér véget.
Virágot a város központjában, úgymond útközben is lehet vásárolni. Rózsa, szegfű szálával itt is kapható, illetve a primula is népszerű. Az árak hasonlóan alakulnak, mint a piacon, viszont van ahol 70–100 dinárral is többet kérnek egy-egy cserepes növényért.