2024. március 28., csütörtök

A közvállalatoknak működniük kell

A polgármester hamarosan egyeztetést tart a Palics-Ludas közvállalat működési terve kapcsán

A képviselő-testület legutóbbi ülésén a városi közvállalatok idei működési tervei szerepeltek. Ezeket, egy kivétellel, elfogadta a testület. A Palics-Ludas közvállalat tervét a többség leszavazta, noha a szószékről is elhangzott, hogy ez veszélyezteti a német kormány által jóváhagyott 6,5 millió eurós vissza nem térítendő pénzsegélyből a Palicsi-tó vize állapotjavításának programját. A javaslatra csak a Magyar Mozgalom képviselői csoportja szavazott, a szintén hatalmon lévő Szerb Haladó Párt, a VMSZ és a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt nem támogatták azt.

Maglai Jenő polgármester elmondta, miután a téma kapcsán kissé lenyugodnak a kedélyek, hamarosan egy konzultációt kezdeményez a témában, hogy mielőbb orvosolhassák az előállt helyzetet. Maglai komolytalannak minősítette a döntést, politikai leszámolás részének tartja.

Véleményem szerint aki komoly politikai szerepet vállal ebben a városban, nem engedheti meg magának, hogy akadályozza egy közvállalat működését, még kevésbé pedig azt a 6,5 millió eurót, amiért az önkormányzat két éven át dolgozott. A város még soha ennyi pénzt nem kapott ilyen léptékű projektumra, ez pedig azért fontos, mert a tó vízminőségének javítására vonatkozik – mondta a polgármester.

Mint hozzátette, reméli, hogy az e havi képviselő-testületi ülésen már sikerül elfogadni a működési tervet, hiszen minden nappal egyre több gondot okoz a fennálló helyzet, bizonyos határidőkből csúsznak ki. Így például a közvállalatnak már ki kellett volna írnia a mezőőrszolgálatra vonatkozó pályázatot, ami tolódik, illetve a szanitáris lehalászást sem tudják az előírt időben elkezdeni.