2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

Rigában is élnek az olimpiai álmok

Nemes Viktor (balról) ismét bizonyíthat az európai porondon (fotó: Dejan Vuković)

Nemes Viktor (balról) ismét bizonyíthat az európai porondon (fotó: Dejan Vuković)

Vannak olyan évek, amikor a megszokott birkózó-nagyversenyek nem túl sokat érnek, mert mindenki szeme előtt más valami lebeg: az olimpia! Ez az esztendő is ilyen, s ennek fényében kell tekinteni a ma Rigában kezdődő Európa-bajnokságra, amelyre semmiképp sem lehet azt mondani, hogy gyenge megmérettetésnek ígérkezik, de az biztos, hogy az előző Eb-khez képest foghíjasabb lesz a mezőny. Április derekán ugyanis Nagybecskereken tartják meg az európaiak olimpiai selejtezőjét, s azok, akik az öreg kontinensről még nem vívták ki az ötkarikás vízumot, mind a bánáti fővárosban szeretnék azt elérni, mert utána egészen Ulánbátorba, majd Isztambulba kell utazni az olimpiai részvételi jog kiharcolásáért.

Nem meglepő tehát, hogy a fentiek tudatában a magyar kötöttfogású csapat teljesen tartalékosan indul a lett fővárosba, hiszen hiányzik majd a mezőnyből a 2014-es Európa-bajnok Lőrincz Tamás (66 kg), az utóbbi időben elveszettnek tűnő Bácsi Péter (80 kg), valamint a gerincsérvvel, illetve törött bordával küszködő Kiss Balázs (98 kg) és Lám Bálint (130 kg) is. Sike András szövetségi kapitány ettől függetlenül érmet, érmeket vár, de ezúttal úgy tartjuk, hogy a szerbiai csapatnak erre több esélye lesz, hiszen Lőrincz hiányában Davor Štefanek abszolút esélyesnek számít, Nemes Viktor tavaly ezüstérmes volt az Európai Játékokon, s könnyen kijöhet a lépés Frísz Krisztiánnak is, aki szintén jó formában van.

Ha az érmekről beszélünk, meg kell említeni, hogy a magyar különítményből szabadfogásban és női birkózásban is születhet dobogós hely. Előbbiben ugyan az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor sérülés miatt továbbra is hiányzik, de ott van a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István és a többszörös Eb-érmes Ligeti Dániel, akik biztosan megpályázzák a pódiumot. A női mezőnyben lehet rossz is, de lehet nagyon jó is a magyar szereplés, hiszen a világbajnok Sastin Marianna és a világ-, illetve Eb-bronzérmes Barka Emese mellett csatasorba áll a korosztályos versenyeken remekül szerepelt Dénes Mercédesz, Galambos Ramóna és Németh Zsanett, s itt az idő, hogy a felnőttek között is produkáljanak valamit.

Az Eb első négy napján a szabadfogás és a női birkózás vegyesen van műsoron, szombaton és vasárnap a kötöttfogást rendezik meg.

A szerbiai kötöttfogású Eb-csapat, 59 kg: Frísz Krisztián. 66 kg: Davor Štefanek. 71 kg: Aleksandar Maksimović. 75 kg: Nemes Viktor. 85 kg: Báló Petar. 130 kg: Nemanja Pavlović.

A magyar kötöttfogású Eb-csapat, 59 kg: Módos Péter. 66 kg: Jager Krisztián. 71 kg: Korpási Bálint. 75 kg: Szabó László. 80 kg: Szabó Patrik. 85 kg: Lőrincz Viktor. 98 kg: Németh Iván. 130 kg: Majoros Mózes Ármin. A magyar szabadfogású Eb-csapat, 57 kg: Molnár József. 65 kg: Lukács Norbert. 70 kg: Gulyás Zsombor. 74 kg: Molnár Bálint. 86 kg: Veréb István. 125 kg: Ligeti Dániel. A magyar női Eb-csapat, 53 kg: Dénes Mercédesz. 55 kg: Galambos Ramóna. 58 kg: Barka Emese. 60 kg: Sleisz Gabriella. 63 kg: Sastin Marianna. 69 kg: Wilson Vanessa. 75 kg: Németh Zsanett.

SZERBIAI KUPA – U23

Zomborban rendezték meg az U23-as korosztály idei kupaversenyét, amelyet a népes csapata miatt a szabadkai Spartacus nyert meg, de igazán elégedett a Zenta és a Potisje lehet, hiszen két-két súlycsoportot nyertek a versenyzőik. Különösen Zörgő László zentai edzőt fűtheti a dicsőség, hiszen három dobogós versenyzője most jött fel a kadét korosztályból, tehát gyakorlatilag két korosztállyal fiatalabb versenyzők máris az ország legjobbjai, gondolunk itt Polgár Ákosra és Almási Bencére. S akkor még nem is szóltunk a másik két zentairól, Nagy Tamásról és Nemes Mátéról, akik az U23-as Eb-re készülnek, s felesleges volt lefogyniuk a számukra harmatgyenge kupára…

Dobogósok, 59 kg: 1. Gazdag Krisztián (Potisje), 2. Penjov Edvin (Spartacus), 3. Dejan Petrović (Pot.), Nikola Dedić (Soko). 66 kg: 1. Nagy Szebasztián (Pot.), 2. Stefan Liščević (Radnički Z.), 3. Slobodan Saulić és Dudás Róbert (mindketten Spar.). 71 kg: Polgár Ákos (Zenta), 2. Slavko Vuković (Novi Sad), 3. Miljan Đukanović (Radnički B.), Goran Sremac (Proleter). 75 kg: 1. Aleksa Erski (Partizan), 2. Csikós Norbert (Spar.), 3. Luka Pavlović (Mladost), Zörgő Iván (Z.). 80 kg: 1. Penjov Ervin (Spar.), 2. Milan Stojanović (Radnički B.), 3. Danilo Janjić (Pro.). 85 kg: 1. Božidar Baltić (Par.), 2. Luka Buljovčić (Spar.), 3. Milan Relić (Soko), Jovan Ivošević (NS). 98 kg: 1. Almási Bence (Z.), 2. Miloš Francuski (NS), 3. Janko Ivetić, Jankovics Emil (mindketten Spar.). 130 kg: 1. Branko Živanović (Par.), 2. Stojan Dević (NS), 3. Uroš Radulović (Par.), Dalibor Glavota (Soko).

Csapatban: 1. Spartacus 35, 2. Partizan (B) 27, 3. Zenta 18, 4. Novi Sad 18, 5. Potisje 17 pont stb.

SZERBIAI KUPA – IDŐSEBB PIONÍROK

Az idősebb pionírok számára Nagybecskereken rendezték meg az első kupát. A megmérettetésre 23 klub 83 versenyzőt küldött el.

Győztesek, 40 kg: Jovanović (Radnički K.). 44 kg: Szabó (Zenta). 48 kg: Živković (Partizan M.). 52 kg: Stanisavljev (Beograd). 56 kg: Nović (Radnički Z.). 60 kg: Ludoški (Proleter). 65 kg: Markulić (Partizan B.). 70 kg: Gajić (Vitez). 75 kg: Simović (Kragujevac). 85 kg: Perović (Vitez).

Csapatban: 1. Spartacus 26, 2. Soko 20, 3. Zenta 19 ponttal.