2024. március 29., péntek

A Csekonics család öröksége

Ma, kedden este 6 órakor a szegedi Millenniumi klubban mutatkozik be Szilágyi Mária építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök Bánát és a Csekonics uradalom öröksége című tárlatvezetéssel egybekötött előadásával. Az estet dr. Márton Tibor vezeti.

Az egyik legnagyobb uradalom a Bánságban a Csekonics család zsombolyai uradalma volt, amely korszerű gazdálkodásával példaként szolgált még Nyugat-Európa országai számára is. A több mint 140 év alatt, amíg ezen a területen „uralkodott” és tevékenykedett, a család jelentős épületállományt hozott létre. A Monarchia egyik legfejlettebb nemesi birtokán, a zsombolyai uradalomban, mely a XVIII. évszázad végétől a XX. század elejéig hatalmas fejlődésen ment keresztül, számos értékes épület található még ma is, tükrei a múltbéli uradalmi gazdálkodásnak, valamint felidéznek egy letűnt kort. A különböző funkciójú épületeknek lakó-, gazdasági, ipari vagy vallási rendeltetésük volt, más-más anyagokból épültek, más volt az építészeti nyelvezetük, mégis kerek egészet alkottak. Egy ország, család vagy személy társadalomban betöltött szerepe állandóan változik, a dicsőség mulandó. A Csekonics család a XIX. század folyamán oly jelentős szerepet töltött be a Monarchia, Torontál vármegye és elsősorban a zsombolyai uradalom életében, a XX. század első felében azonban teljesen félre lett állítva, és többé semmilyen hatalommal nem rendelkezett egykoron virágzó birtokán. A családról és régi nagyságáról ma igen kevesen tudnak, még az uradalom területén lévő településeken sem igen ismerik jelentőségüket, csak legendák keringenek róluk.

Ezt a hiányosságot pótolja az előadó, aki maga is az uradalom történetén keresztül szeretne bemutatkozni. Bemutatja Bánátot mint fő kutatási területét és a bánsági falvakat, amelyek településszerkezeti és épített örökségét vizsgálja, valamint ennek az örökségnek az átalakulását, jelentőségének változását a különböző társadalmi hatások függvényében. A tárlatvezetés és a játék segítségével, a birtokot keresztülszelő keskenyvágányú vasút vonalán haladva a hallgatók megismerkedhetnek a Bánsággal, a Csekonics családdal, a zsombolyai uradalommal és annak épített örökségével. A vezetést követő játék során számos kérdés segíti vagy éppen gátolja majd a játékosokat az előrejutásban. A kérdések megválaszolásához elengedhetetlen, hogy a közönség figyelmesen végignézze a kiállítást és végighallgassa a vezetést. Az lesz a nyertes, aki először bejárja az uradalmat, vagyis aki először jut el Zsombolyától Roggendorfig.