2024. március 28., csütörtök

Jobbik: Az Orbán-kormánytól korruptabb nem volt

A Jobbik elnöke szerint kijelenthető, hogy a mostani kormány az elmúlt huszonhat év legkorruptabb kormánya, amely intézményesítette a korrupciót.

Vona Gábor (Fotó: MTI/Varga György)

Vona Gábor (Fotó: MTI/Varga György)

Vona Gábor országjárásának tatabányai állomásán kedden, sajtótájékoztatón azt mondta: amit korrupciónak tart a közvélemény, az sok esetben a mai jogi környezetben akár törvényes is lehet. Az állami szintre emelt korrupció az országnak nagyon súlyos tehertétel, másrészről a Fidesz ezzel „saját sírját ássa", a korrupció lesz az egyik olyan jelenség, amelybe a Fidesz bele fog bukni 2018-ban - jelentette ki.

A Jobbik elnöke - a miniszterelnök kutyájára utalva - azt mondta: már az is kérdés, hogy „Nárcisz, a félszemű kuvasz kinek a kutyája és melyik birtokon lakik". Ez „sokféle szempontot felvet a miniszterelnök környezetével kapcsolatban és magának a miniszterelnöknek a vagyoni helyzetével kapcsolatban" - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a kormány a nemzeti konzultációt a társadalommal való párbeszéd helyett pártpolitikai célokra használja. A politikus a Jobbik országjárással egybekötött nemzeti konzultációját valódinak nevezte, amelynek témája a korrupció mellett az oktatás és az egészségügy.

A korrupcióról szólva Vona Gábor felhívta a figyelmet pártja javaslatára, mely szerint a parlamenti ciklus elején és végén is legyen kötelező vagyonnyilatkozatot tenni az országgyűlési képviselőknek és a kormány tagjainak. „Ez tisztítókúrája lehetne a magyar közéletnek" - fogalmazott.

A pártelnök szerint kritikus a szakképzés helyzete. Ha egy leendő kormány „akár 2018-ban egy Jobbik-kormány" magyar tulajdonú ipart hozna létre, akkor a „külföldre menekült szakemberek problémája mellett szembe találná magát azzal, hogy a szakképzési rendszer olyan mélyre süllyedt, hogy nem lehet az utánpótlást biztosítani" - fogalmazott.