2024. április 23., kedd

A menekült nők védelmét sürgeti az Európai Parlament

Az Európai Unió migrációs és menekültpolitikájának reformra van szüksége, amelynek nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket is tartalmaznia kell a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek biztonságának növelése érdekében - áll az európai parlamenti (EP) képviselők kedden megszavazott állásfoglalásában.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, mennyire kiszolgáltatottak a menekült nők, akik az üldöztetés elől menekülve vállalták a veszélyekkel teli utazást saját és gyermekük biztonsága érdekében.

A nők között vannak, akik nemi erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakcselekmény áldozatai. A befogadóközpontokban további akadályokkal szembesülnek, amelyek tovább rontják az amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket - állapították meg a képviselők.

Az állásfoglalást 388 igen szavazattal, 150 nem szavazat ellenében 159 tartózkodás mellett fogadták el.

A szöveg szerint a nemi és családon belüli erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását és a kényszerházasságot a menedékkérelem alapos indokaiként kell elismerni.

A jelentés szorgalmazza, hogy a menedékkérelmi folyamat során és a befogadóközpontokban biztosítsák a nők szükségleteit, köztük a nemek szerint elkülönített alvó- és tisztálkodó helyiségeket, női ügyintézők, fordítók, tolmácsok és tanácsadók jelenlétét és annak feltételeit, hogy a gyermekekről megfelelően tudjanak gondoskodni.

Az EP-képviselők kiemelték, hogy szükség van a legális bevándorlás feltételeinek megteremtésére a menekült nők biztonságának növelése és az embercsempészet visszaszorítása érdekében.