2024. április 18., csütörtök
NÉMETORSZÁG

Perdöntő adatok kerültek a német nyomozók kezébe idegen harcosokról

Több tucat perdöntő dokumentum került a német nyomozók kezébe az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetről és a Németországban toborzott harcosokról - írta keddi internetes kiadásában a Süddeutsche Zeitung című német napilap.

Az adatokat maga az Iszlám Állam gyűjtötte össze a külföldről toborzott újoncok szíriai kikérdezésekor egy 23 kérdésből álló adatlapon. A kérdések a többi között az újoncok polgári és mozgalmi nevét, korábbi lakhelyét, harci tapasztalatait és vallását firtatják. A jelentkező azt is megadhatja, hogy harcosként vagy öngyilkos merénylőként szeretne az iszlamisták segítségére lenni.

Az információhalmazból kitűnik, hogy a szélsőségesek már a beutazásnál szűrték a számukra kifejezetten hasznos képességekkel rendelkező jelölteket. Egy müncheni vegyészhallgató adatlapján például a következő megkülönböztető szöveg áll: "Fontos. Kémiai ismeretekkel rendelkezik." Amerikai értesülések szerint az IÁ mérges gázok előállításán mesterkedik, és mustárgázt vetett be Szíriában, illetve Irakban.

A több szakértő által is eredetinek nyilvánított dokumentumok egy nagyobb mérvű kiszivárogtatás részei lehetnek.

A dokumentumok olyan befolyásos német IÁ-szimpatizánsokat is megneveznek, akik kezességet vállaltak a terrorszervezet által uralt szíriai területekre beutazókért. Köztük van a 32 éves Christian Emde német iszlamista, aki 2014-ben a munkanélküliség hosszú évei után csatlakozott a szélsőségesekhez. Emde korábban csaknem másfél évet ült börtönben Nagy-Britanniában, mivel a hatóságok pokolgép készítésére vonatkozó terveket találtak nála.

Az adatok, amelyeket eljuttattak a szövetségi ügyészséghez, leegyszerűsítik a vádemelést a terrorszervezet Németországba hazatért tagjai ellen, akiknek száma körülbelül 260 lehet. Sok visszatérő ellen éppen azért nem indítottak még eljárást, mert tagadták, hogy közük lenne az iszlamistákhoz, és a hatóságoknak nem volt egyértelmű bizonyítékuk ennek ellenkezőjére.