2024. április 19., péntek

„A médiaszabadság ürügyén teljes anarchia jött létre”

Aleksandar Vučić: Nem helyénvaló, hogy miniszterelnökként a „miénk” és az „övéké” kifejezésekkel illetem a médiumokat

Az Insajder.net internetes portál az Aleksandar Vučić miniszterelnökkel, a Szerb Haladó Párt elnökével készített interjú közzétételével indított. A Rat za istinu (Harc az igazságért) című médiatartalom a sajtószabadság, valamint a szerbiai média helyzetével foglalkozik.

A szerzők szerint a médiaszakértők és a médiában dolgozók véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy cenzúrázott-e a szerbiai sajtó és ha igen, akkor kik a cenzorok.

– A médiumok közötti szakadék mély. Az embernek az a benyomása támad, mintha egyes médiumok csak azért működnének, hogy méltassák a hatalom minden egyes lépését, megint mások pedig kizárólag azért, hogy megkérdőjelezzék ugyanennek a hatalomnak minden egyes lépését. A médiaszabadság ürügyén teljes anarchia jött létre ki – állapítja meg az Insajder csapata.

A sajtószabadsággal és a média helyzetével kapcsolatban felmerülő kérdésekre Vučićtól várt választ az Insajder csapata. Az interjút készítő újságírónő egy megállapítással indított: „Tanúi lehetünk annak, hogy az állami szervek és intézmények gyakran megszegik a tájékoztatási törvényt, de azt is láthatjuk, hogy a médiumok ugyanilyen gyakran megszegik az újságírók etikai kódexét. Felmerül annak a lehetősége, hogy emiatt a médiumok nem töltik be azt a szerepet, amelyet kellene.”

A fejtegetésre válaszolva a miniszterelnök elismerte, megtörténhet, hogy a hatalom bizonyos dolgokban téved, tévedett. A médiumok fontos szerepet töltenek be a jogállamiság és a joguralom megteremtésében, fűzte hozzá Vučić, mondván: „Természetesen a hatalomnak is változtatnia kell a médiumokkal szembeni magatartásán, de ugyanúgy a sajtónak is változtatnia kell a hatalommal szembeni magatartásán.”

Vučić elismerte, tudja, hogy ha a médiáról van szó, akkor mindenki a kilencvenes évek végének egyik legnagyobb gonosztevőjeként tekint rá. Elmondása szerint ezért inkább elviseli a vele és a családjával kapcsolatos összes gyalázatos médiatartalmat, mintsem hogy sokat beszéljen a sajtóról, vagy őszintén kifejtse véleményét, érzéseit.

Azzal kapcsolatban, hogy képes lenne-e a 2000-es évek rendszerváltozását követően hatalmon lévő államvezetők közül elsőként elfogadni a média ellenőrző szerepkörét, Vučić kifejtette: „Hús-vér emberek vagyunk mindannyian, ezért megtörténhet, hogy valaki túlságosan hevesen reagál bizonyos hazugságok hallatán. Ez biztosan velem is megtörtént már. Ha úgy véljük azonban, hogy a médiumok valamely kritikája, észrevétele helyénvaló, akkor erre reagálunk is. Remélem, hogy az előttem álló időszakban, politizáljak a hatalomból, vagy az ellenzékből, még kifejezettebben figyelembe veszem a média építő jellegű kritikáját, vagy akár negatív észrevételeit is.”

A miniszterelnök azt is elismerte, nem helyénvaló, hogy a kormány első embereként bizonyos helyzetekben a médiumokat a „miénk” és az „övéké” kifejezésekkel illeti.

– Hogy hibáztam-e, amikor a Vajdasági RTV és az N1 újságíróit az „övéké” jelzővel illettem? Megtörténhet, hogy miniszterelnökként nem kellett volna ilyesmit mondanom. Ám valótlanságot állítottam-e? Azt nem mondanám. Az viszont igaz, hogy a kormány első embereként nem kellett volna ilyesmit mondanom. És hogy miért vagyok gyakrabban vendég a Pink tv műsoraiban, mint például az N1-nél? Ha egyeseknek a hírek közlésénél fontosabb az, hogy valaki ellen beszéljenek, akkor ebben biztosan nem leszek a segítségükre. Nem a kérdésekkel van a probléma. Tőlem bárki bármit kérdezhet – nyilatkozta Vučić, aki a beszélgetés során egyebek mellett azt is elismerte, nem helyes bizonyos médiumokat külföldi bérencnek titulálni.