2024. április 18., csütörtök

Dízelbotrány - Az Allianz beperelheti a Volkswagent

Az Allianz német biztosító azt tervezi, hogy kártérítési pert indít a károsanyag-kibocsátási botrányba keveredett Volkswagen (VW) német autógyártó vállalat ellen

A Reuters hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva kedden közölte, hogy az Allianz egyik leányvállalata, az Allianz Global Investors (AGI) vagyonkezelő még márciusban benyújtja keresetét, amelyben kártérítést követel a Volkswagen-részvények árfolyamának erős csökkenése miatt. 

Más panaszosokhoz hasonlóan az AGI azzal indokolja kérelmét, hogy a Volkswagen túl későn nyújtott tájékoztatást a dízelbotrányként elhíresült ügyről, és ezzel megsértette a potenciálisan árfolyambefolyásoló információk nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kötelezettségét.

Az Allianz Global Investors kedden kiadott közleményében jelezte, hogy eddig nem adott be ilyen jellegű keresetet a Volkswagen ellen, de fontolgatja ennek lehetőségét, mert vagyonkezelőként kötelessége megvizsgálni az esetleges kártérítési igényeket a befektetői érdekek védelmében.

A legnagyobb európai autógyártó tavaly ősszel elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba telepítettek olyan szoftvert, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem.

Az emiatt kirobbant világméretű botrány megtépázta a Volkswagen árfolyamát: az ügy kipattanása előtti utolsó kereskedési napon, tavaly szeptember 18-án még 162,40 eurón zártak a VW törzsrészvényei. Az utóbbi 52 hetet tekintve 262,45 eurón tavaly március közepén volt a legdrágább a részvény, október elején pedig a legolcsóbb, 86,36 eurós áron. Kedden 4,01 százalékos mínuszban, 112,45 eurón fejezték be a kereskedést a VW-törzsrészvények, az egy évvel korábbi értékhez képest ez 49,03 százalékos veszteséget jelent.

A Volkswagen elsőbbségi részvényei 4,13 százalékos mínuszban, 130,15 eurón zártak kedden a frankfurti tőzsdén, ami 40,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi árfolyamhoz képest. Az utóbbi 52 hét alatt a 95 euró és a 245,50 euró közötti sávban mozgott az elsőbbségi részvények jegyzése.

Az Allianz Global Investors az első nagyobb német intézmény, amely pert indíthat a német ipar egyik zászlóshajója ellen. Más német vagyonkezelők ugyancsak fontolgatnak jogi lépéseket.

Az Allianz-csoport és a Volkswagen konszern nem kommentálta a Reuters értesüléseit.