2024. április 25., csütörtök

Kihalóban a virágajándékozás szokása?

Az ajándék virágnak, ugyebár, annak függvényében változik az értéke, hogy mennyi időt és energiát, azaz mai mértékegységben kifejezve: mennyi pénzt fordítottunk a beszerzésére. Nos, az általános nyomor ellenére a virágos felköszöntés szokása továbbra is él, március 8-án Újvidék utcáin tíz hölgy közül legalább kettő celofánba csomagolt virágot visz a kezében.

 Manapság azonban nem egyértelmű, hogy férfiak köszöntötték fel őket, beavatottak szerint ugyanis egyre gyakrabban visznek egymásnak vágott virágot barátnők is, így köszöntik fel egymást különböző alkalmakkor. Március nyolcadikán egyértelműen fellendül a forgalom a székvárosi virágüzletekben, de az is világos, hogy az eladási mutatók folyamatosan csökkennek. Körbejártuk a boltokat, utcai virágárusokat, megkérdeztük az eladóktól, hogy a pénztelenség valóban elsorvasztja-e a bevált nőnapi szokásokat.

KÖRKÉRDÉS

NŐNAP VIRÁG NÉLKÜL? 

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Steva, a Felszabadulás sugárút mellett árul egy pultnál: Azt hiszem, a március 8-a nem veszít a jelentőségéből, olyan ünnep ez, amelyet tiszteletben kell tartanunk, ha másért nem, a szebbik nem miatt. Olyan időket élünk, amikor nagyon különböznek az anyagi lehetőségek: van, akinek van pénze, másoknak nincs. Március 8-án általában egy vagy két cserepes virágot vesznek az urak, cserepenként 100-200 dinárnál többet ritkán költenek el. Nálam az árvácska 30, a kankalin 100, a ciklámen 300, a kaktuszok nagyjából 200 dinárba kerülnek.

Snežana, virágbolt a Felszabadulás és az I. Péter király sugárút kereszteződésénél: Nem tudnám megmondani, hogy mekkora a hanyatlás a korábbi évekhez viszonyítva, de mindenképp érezhető a kereslet csökkenése. Nálunk a legolcsóbb vágott virág a szegfű, celofánban 90 dinárba kerül, de vannak csomagolt cserepes virágaink több ezer dinárért is. Ezekből csak nagyon ritkán adunk el. Elmondhatom, hogy március 8-án a forgalmunk általában megduplázódik a többi naphoz viszonyítva. A rózsák – ebből adunk el a legtöbbet, piros színben – 150–200 dinárba kerülnek, a liliom 300–600, az amarillisz 450, a díszcsorba 200, a bambuszvirág 600, a krizantém 250, a gurgolya 200, az orbáncfű 150, az orchideák 1500 dinárba kerülnek, de dobozba csomagolva, 300-ért is árulunk ilyent... Az orchidea mostanában eléggé divatos, ebből is sokat eladunk. 

Dragana, egy limáni virágüzletben árul a Strand közelében: Nem igazán érezzük a március 8-i vevőáradatot, jóval kevesebben térnek be, mint a korábbi években, pedig az áraink nem változtak. Mondhatnám, hogy a kereslet a felére csökkent. A szegfű a legolcsóbb, 100 dinár, ebből adunk el legtöbbet. A nőszirom 100, a rózsa 150–250 dinárba kerül. Néhány vevőnk megengedheti magának a drága virágokat is, de 500 dinárnál drágábbat csak nagyon ritkán vásárolnak. 

Elena, virágüzlet a belvárosban, a Mihailo Pupin sugárúton: Leginkább az olcsó virágok iránt van érdeklődés, ritka az olyan gáláns vevő, aki bejön, megmondja, hogy milyen virágot akar, és nem kérdezi az árát. Az orchidea most nagyon divatos, az utóbbi néhány évben, akárcsak a bunkóspálma. Az ibolya és a korallvirág is kelendő. Cserepes virágaink ára a fajtától, a nagyságtól és a növény korától függ, 150 dinártól 17.000 dinárig terjed. A vágott virág árát az ünnepek előtt a leszállítók mindig megemelik, úgyhogy nem éppen mérvadóak – a rózsa most 150–350, a királyliliom 600 dinár... 

Szerintem a március 8-a továbbra is népszerű ünnep, csak éppen kevesebben köszöntik fel virággal a hölgyeket, mint korábban. A virágot mostanában inkább illemből veszik-viszik, tehát az ajándék mellé, díszként, és nem csak úgy, önmagában.