2024. április 20., szombat

Példaértékű a vajdasági gazdák összefogása

Szombaton Óbecsén tartotta meg idei rendes közgyűlését a VASZ

Szombaton Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartotta meg 2016. évi rendes közgyűlését a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ). A megjelenteket – többek között Pirityiné Szabó Juditot, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetőjét, Torda Mártát, a budapesti Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának az osztályvezetőjét, Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselőit – Nagy Miklós, a VASZ elnöke köszöntötte.

Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági titkárság segédtitkára a vendégeket üdvözölve kiemelte, hogy a mezőgazdaság a vajdasági magyarok számára az egyik legfontosabb ágazat, és szerinte nagy előrelépést jelent, hogy az utóbbi egy évben e téren is egyre aktívabbak a civil szervezetek, amelyek sokat tesznek a termelők és termékeik megismertetéséért és népszerűsítéséért.

„Kezdd a szükségessel, folytasd a lehetségessel és rövidesen a lehetetlent is megteszed” – idézte Assisi Szent Ferenc mondását Pirityiné Szabó Judit, aki szerint ez jellemzi a vajdasági magyarokat is. Szerinte a lehetetlen is megvalósulhat az általa történelminek nevezett 50 milliárd forintos magyar kormánytámogatással, ami a Vajdaságban eddig elvégzett munka elismerését jelenti. Azt is hozzátette: Kárpát-medencei viszonylatban is példaértékű a vajdasági gazdaszervezetek összefogása.

Magyarországon is nagyra értékelik a vajdasági gazdaszervezetek egységét (fotó:Fehér Rózsa)

Torda Márta szerint ezt az összefogást fontos lenne a Kápát-medencében is megvalósítani – elmondása szerint a Földművelésügyi Minisztérium abban is segíteni kívánja a határon túli magyarokat, hogy a mezőgazdaság révén elősegítse a szülőföldön való maradásukat.

Juhász Attila, a szerbiai Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára is a vajdasági gazdaszervezetek összefogásában rejlő lehetőségekről beszélt és elmondta, hogy mindaz, ami a VMSZ és az SZHP közti koalíciós szerződésben szerepel, a gazdákkal történt egyeztetés eredménye. Ennek köszönhetően az elmúlt két évben jelentős előrelépés történt például a földművesek nyugdíj- és rokkantbiztosítása, valamint a kistermelői szabályzat kidolgozása terén.

Jakab István arra hívta fel a figyelmet, hogy egy erős szervezetet a politika is elfogad partnernek. Mint elmondta, 26 évvel ezelőtt a MAGOSZ pénz nélkül, de óriási tenni akarással indult el, és ma már a MAGOSZ határozza meg az agrár-és birtokpolitikát, valamint a forrásfelhasználást is.

A közgyűlésen ezt követően többek között sor került az új tagszervezetek felvételére, a tavalyi munkabeszámoló és pénzügyi beszámoló ismertetésére, az idei programterv bemutatására és elfogadására, valamint elhangzott a Vajdasági Termeltető, Beszerzési és Értékesítési Társulás (VaTeBeT) tavalyi beszámolója is.