2024. április 25., csütörtök

Mezőgazdaságról, támogatásokról

Kishegyesen tartott élőújságot a Magvető – A tartományi mezőgazdasági segédtitkár volt az est vendége

Szombaton a kishegyesi helyi közösség padlástermében került sor lapunk mezőgazdasági mellékletének, a Magvetőnek soron következő élőújságára. Az est vendége volt Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági titkárság segédtitkára, Varga Attila, a Magvető szerkesztője, Nagy Magdolna, a Magyar Szó Naptár és a Jó Pajtás szerkesztője, Herceg Elizabetta, a Topolya-Kishegyes rovat szerkesztője, az élőújság műsorvezetője pedig Máriás Endre volt. Házigazdaként Szűgyi István, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte a Magyar Szó képviselőit.

Az élőújság során Herceg Elizabetta bemutatta a Topolya-Kishegyes rovat munkáját, és elmondta, hogy mindig nyitottak az olvasók észrevételei, ötletei előtt. Nagy Magdolna a Naptárról és a Magyar Szó 70. évfordulója alkalmából megjelent könyvről beszélt. Szót ejtett a Mézeskalácsról, a Jó Pajtásról és a Képes Ifjúságról is.

Herceg Elizabetta a Topolya-Kishegyes rovat működéséről beszélt (fotó:Ótos András)

Herceg Elizabetta a Topolya-Kishegyes rovat működéséről beszélt (fotó:Ótos András)

Varga Attila elsősorban arról beszélt, hogy a mezőgazdaság igen rossz helyzetben van. Példaként hozta fel, hogy a mezőgazdasági termékek ára folyamatosan csökken, miközben a mechanizáció, a vegyszerek és egyéb szükséges kellékek ára növekszik. Varga megemlítette azt is, hogy a kormány legújabb döntése, amellyel újabb sertésbehozatalt engedélyez, a hazai termelőknek tesz keresztbe. A kormány különböző hosszú távú szerződésekkel külföldi vállalkozók kezére akarja játszani az állami földeket, holott azokat vissza kellene származtatni azoknak, akiktől elvették. A vagyon-visszaszármaztatás a környező országok közül egyedül Szerbiában nem tart sehol, mondta a Magvető szerkesztője. Meglátása szerint a kormány intézkedései azt sugallják, hogy a kisgazdákra nincs szükség, holott tavaly a mezőgazdaságból valósult meg a legnagyobb kivitel. Épp ezért az ágazatot segíteni kellene, és nem tönkretenni, hangoztatta Varga.

Molnár Viktor számos lehetőségre felhívta a gazdák figyelmét (fotó: Ótos András)

Molnár Viktor számos érdekes mezőgazdasági témát érintett az élőújság során. Elmondta, hogy aktívan dolgoznak egy olyan törvényes keret kialakításán, amely lehetővé teszi, hogy a kistermelők értékesíthessék termékeiket. Nyugaton ez már jól működik, de nálunk még nagy az ellenállás. Arról is beszélt, hogy megoldás lehetne, ha a gazdák különböző szövetkezetekbe tömörülnének, valamint hogy félkész vagy kész termékeket értékesítenének, s nem magát a terményt. Ez utóbbi nagyobb bevételt biztosítana számukra. Ennek kapcsán megemlítette a mezőgazdasági titkárság pályázatait is.

– A mezőgazdasági titkárságnak szánt költségvetési eszközök egy része csökkent, de a más forrásból származó bevételek megmaradtak. A nagyobb pályázatok, például a jégvédő hálókra, az öntözésre vagy a községek számára kiírt csatornaépítésre vonatkozó – épp ezekből a forrásokból táplálkoznak. Így van lehetőség 200–300 millió dináros pályázatok kiírására. Egyes kisebb pályázatok összege némileg csökkent, de az érdeklődők számához képest még mindig elegendő forrás áll a rendelkezésünkre – hangoztatta Molnár, majd külön kiemelte a kis kapacitású tejüzemekre és húsfeldogozókra kiírt pályázatot. Erre 70 százalékos támogatást lehet kapni, amihez magas szintű szakmai támogatás is jár. A pályázatok egy része több hónapig nyitott, és előszámlával is lehet pályázni. A segédtitkár megemlítette a Magyarország által biztosított nagy összegű támogatást is, ami a VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiáján alapul. Ebből nagyon kedvező, nagy összegű hiteleket lehet igényelni, valamint vissza nem térítendő támogatásokat. Ez egy nagy kapaszkodója kell, hogy legyen a vajdasági magyarságnak – mondta a segédtitkár.

Az élőújság végén fellépet Molnár Zoltán Magyarzó Pistike szerepében.

Nagy volt az érdeklődés a Magvető élőújságja iránt (fotó: Ótos András)