2024. március 19., kedd

Béresélet, cselédsors

Oromhegyesen megtartották a XXVIII. Gazdag Ág hagyományőrző találkozót

Szombaton este Oromhegyesen nagy érdeklődés mellett tartották meg a sorrendben XXVIII. idősek számára szervezett Gazdag Ág hagyományőrző találkozót. A zsúfolásig megtelt Faluházban a szervezők nevében Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte a fellépőket és a vendégeket:

– Az elmúlt években sok mindennel foglalkoztunk a Gazdag Ágon, felidézve múltunk pillanatképeit, néha vidámabban, olykor komolyabban, de az őseink iránti legmélyebb tisztelettel. Újra meg újra rá kellett jönnünk, hogy mennyi minden van, amivel még nem foglalkoztunk. Szembesülnünk kell azzal is, hogy lassan elfogynak azok az emberek, akik még fel tudnák idézni a hajdan volt világot. Ha nem igyekszünk átörökíteni tudásukat, emlékeiket, dalaikat, meséiket, akkor ezek örökre elvesznek a számunkra.

A béresélet és cselédsors tárgyi hagyatéka és eleink ételei, amelyeket ma is szívesen fogyasztunk (fotó: Gergely Árpád)

– A huszonnyolcadik Gazdag Ágon azoknak állítottunk emléket, akik mások kényelmének rendelték alá életüket. Sorsuk attól függött, hogy gazdájuk, gazdasszonyuk mennyire volt elégedett velük. Szolgáltak, másnak dolgoztak egész életükön át, tették ezt alázattal, zokszó nélkül. Fájdalmukat elnyelte az éjszaka, belezokogták párnájukba, a Jóisten szárította fel a könnyeiket. Megtudjuk-e valaha is, hogy mi adta nekik a lelki erőt, hogy naponta a kelő nappal keljenek és vele térjenek nyugovóra munka után? Nehéz sorsuk ellenére ezek az emberek tudtak nevetni, dalolni, szeretni. Meg tudták találni az árnyékban is a fényt, történeteik nemcsak a nehézségekről szólnak, hanem sokszor derűsek, mosolyra fakasztanak bennünket – mondta többek között megnyitó beszédében Koncz Lázár.

Az idei Gazdag Ág mottójául a béresek és cselédek élete szolgált alapul. A tizenegy fellépő csoport, sorrendben: Horgos, Magyarkanizsa, Oromhegyes, Völgyes, Adorján, Toronyos, Ludas, Kispiac, Orom, Törökkanizsa és Martonos feladata volt többek között egy-egy témához kapcsolódó rövid beszámoló összeállítása és a béres-, a cseléd- illetve a szolgasorsot megörökítő helyi anekdota előadása jelenet formájában. A Faluház előcsarnokában a béresek, szolgálók, cselédek használati tárgyaiból, ruházatából és a vidékre jellemző ételeiből rendeztek kiállítást. A fellépők a feldolgozásra kapott témához kapcsolódó népdalokat adtak elő. A produkciókat, a kiállítás anyagát és eredetiségét háromtagú bírálóbizottság: Nagy Abonyi Ágnes és Burány Katalin néprajzkutatók, valamint Szerda András népzenész értékelte, és adott szakmai tanácsokat a csoportok további munkájának elősegítéséhez. A rendezvényen jelen volt többek között Darabán Piroska, a községi tanács tagja, és Balla Lajos Laci, a Faluház Alap igazgatója is.

A ludasi asszonyok énekelnek (fotó: Gergely Árpád)

A ludasi asszonyok énekelnek (fotó: Gergely Árpád)