2024. április 20., szombat

Prága szerint nehéz lesz kormányt alakítani

Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában – vélekedtek tegnap a cseh politikusok. Egy stabil kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos – mutatnak rá Prágában –, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az EU soros elnöki tisztségét.

„Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erős és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok, az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk működni. Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. Az új szlovák kormány az év közepétől elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz” – áll Bohuslav Sobotka kormányfő nyilatkozatában.    

„Nagyon nehéz lesz Szlovákiában, ha nem egyenesen lehetetlen, értelmes kormányt alakítani” – szögezte le Pavel Belobrádek kormányfőhelyettes a Twitteren megjelent bejegyzésében. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszternek meggyőződése, hogy a választások eredményeként kialakult helyzet ugyan nagyon bonyolult, de a Smer tapasztalt politikusokkal rendelkezik, akik képesek lesznek a problémával megbirkózni. „Meggyőződésem, hogy a Smer képes lesz működőképes kormányt alakítani és Szlovákia megbirkózik az európai uniós elnökséggel” – jelentettet ki Zaorálek.    

„A szlovák kormányzat stabilitása a Cseh Köztársaságnak is érdeke, elsősorban a soron következő szlovák EU-elnökség miatt, amely idején olyan kérdéseket kell megoldani, mint a migrációs válság vagy a brit EU-népszavazás eredményének következményei” – mutatott rá Pavel Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke.    

Pavel Telička, az ANO mozgalom EP-képviselője a Twitteren feltette a kérdést: „Megismétli Szlovákia a Cseh Szociáldemokrata Párt tragikus hibáját, amely a cseh EU-elnökség idején buktatta meg önzően a cseh kormányt, vagy pedig a szlovák pártok képesek lesznek megegyezni egy új kormányban?”    

Jiří Dienstbier cseh emberi jogi miniszter szerint Fico kormányfő és a Smer elnöke hibát követett el, amikor a választási kampányban túlhangsúlyozta a migrációs témát. „A szociáldemokraták nem vehetik át a szélsőségesek témáit és retorikáját, ezzel elvesztik saját támogatásukat, és megnyitják a teret a szélsőségesek előtt –  jegyezte meg Dienstbier a Twitteren.

„A szlovák választási lecke úgy szól: a populizmus nem kulcs a kormányzáshoz, inkább csak a szélsőségesek, a még populistább és még szélsőségesebb politikai szubjektumoknak nyit utat” – csatlakozott Dienstbierhez Telilčka, aki korábban Csehország EU-biztosa is volt.