2024. április 19., péntek

Ősztől indul az újságíróképzés

Nyílt napot tartottak szombaton a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Egy új szak nyílik ősztől az MTTK-n, emelte ki a kar dékánja. A médiatevékenység napjainkban rendkívül fontossá vált, mutatott rá dr. Lepeš Josip. Hozzátette: valamikor a világot az arany uralta, később a kőolaj, ma pedig az információ jelenti a hatalmat, amely életünk minden tevékenységét meghatározza. Számunkra fontos, hogy karunkon olyan médiaszakemberek szerezzenek képesítést, akik hiteles információkat adnak át az olvasónak, nézőnek és hallgatónak, ezáltal hozzásegítve őket a véleményformáláshoz – számolt be a kommunikációs szakról a dékán, aki egyúttal sikeres felvételit kívánt az érdeklődőknek.

(fotó: Molnár Edvárd)

(fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Ivanović Josip dékánhelyettes szerint a pedagógusi pálya a legszebb hivatás a világon. A tanügyeseket a nemzet napszámosainak szokták nevezni, sajnos gyakran alulértékelt és alulfizetett ez a munka. A pedagógusokat viszont az élteti, hogy tisztában vannak a tevékenységük fontosságával, hiszen a pszichológiai kutatások szerint a kisgyermekkori élmények a leginkább meghatározóak a személyiségfejlődés szempontjából. A tanítóképző kar a kezdetektől, 2006-tól a bolognai rendszer alapján működik, így az alapképzést mesterképzés követi. A szerbiai oktatási rendszer bekapcsolódott az európai felsőoktatási térbe, vagyis a bolognai folyamatba. Az MTTK nemcsak a tanítóképzést emelte egyetemi szintre, hanem az óvóképzést is nyitottá tette akár a doktori cím eléréséig is – mutatott rá a dékánhelyettes. Dr. Ivanović Josip beszámolt még a hallgatók kötelezettségeiről és az egyetemi vizsgarendszerről is.

Beke Ottó doktorandusz, az MTTK munkatársa ismertette az újonnan megnyíló kommunikáció szak célját és programját. Több éves intézményi tapasztalat, hogy a tanítóképzőn diplomát szerzett hallgatók különböző médiaházaknál helyezkednek el. Állandó jelleggel kommunikál a kar az említett személyekkel, hogy milyen továbbképzésre, további szakmai tapasztalatra van szükségük, ez alapján tervezték meg az ősszel induló kommunikáció szakot – mondta Beke Ottó. A képzés célja egyebek mellett a különböző, térségünkben használatos nyelvek elsajátítása. A szakon 10 államilag támogatott és 5 önköltséges helyet hirdetnek meg. A képzés elvégzésével kommunikátor oklevelet szerezhetnek a hallgatók. Az okleveles kommunikátorok a legkülönbözőbb területeken helyezkedhetnek el, úgy a médiában, mint a kulturális és egyéb intézményekben – összegezte a lehetőségeket Beke Ottó.

A tanító- és óvodapedagógus, valamint kommunikáció szakokra jelentkezőknek a sikeres felvételi vizsgát megelőzően alkalmassági vizsgát kell tenniük. A felvételi várható időpontja: július eleje, jelentkezni június közepétől lehet. Bővebb információ a www.magister.uns.ac.rs címen, valamint az egyetem tanulmányi osztályán: Szabadka, Strossmayer utca 11., 024/624-401.