2024. április 24., szerda

Otpušteni radnici PIK-a idu do Vlade

Sledeće nedelje će gradonačelnik Vuk Radojević sa petoricom nekadašnjih radnika kombinata otputovati u Beograd

Već mesec dana, svakog radnog dana, okupljaju se ispred bečejske gradske kuće radnici poljoprivrednog kombinata „PIK Bečej”, otpušteni u decembru. Od tada čekaju da vlada ispuni obećanje po kojem će im dati neku vrstu materijalne „odštete”, nekom vrstom pravnog rešenja za gubitak radnog mesta. Novog vlasnika kombinata, preduzeće MK Group, ništa ne obavezuje prema više stotina otpuštenih radnika, a kamo li da im isplati odštetu.

Pošto za proteklih mesec dana iz Beograda nije stigla ni informacija, ni rešenje, u petak je oko stotinu nekadašnjih radnika PIK-a čekalo odgovor na svoja pitanja u velikoj sali opštine, od prvog čoveka grada. Gradonačelnik Vuk Radojević je ponovo rekao da se razlozi trebaju potražiti u ranijoj lošoj privatizaciji i podsetio je okupljene da iako vladu ne tereti nikakva odgovornost, u ovom slučaju, a nema ni obavezu prema radnicima, čelnici države ipak traže rešenje. Bivši radnici su međutim sve nestrpljiviji, a i novca imaju sve manje i više im nisu dovoljna ovakva objašnjenja. Nakon žestokih govora, na kraju su se dogovorili da će sledeće nedelje gradonačelnik sa petoricom nekadašnjih radnika PIK-a otputovati u Beograd gde će razgovarati sa predstavnicima vlade. Razočarani PIK-ovci, međutim, strepe da će zbog izbora imati manje šanse da dođu do rešenja.

Kao što smo već o tome izvestili, nakon stečaja, pod državnom kontrolom koja je trajala četiri godine, poljoprivredni kombinat „PIK Bečej”, koji je zapošljavao čak 1.350 radnika, stavljen je na tender krajem prošle godine. Nedugo zatim veći deo zaposlenih je dobilo otkaz, a deo njih je kasnije opet angažovan na određeno vreme. Sedam stotina radnika je, međutim, i nakon višegodišnjeg stalnog radnog odnosa ostavljeno na ulici, i to bez otpremnine.