2024. március 29., péntek

Lemaradtunk a cukortermelésben

A szakszolgálatok SMS-ben értesítik a gazdákat a teendőkről

Csütörtökön a zentai városháza dísztermében kisebb konferenciát tartottak a vajdasági cukorrépa-termesztők számára a helybeli TE-TO Cukorgyár Rt. szakembereinek és vendég előadóknak a részvételével. A vetőmag kiválasztásától kezdve a megfelelő talajfeltételek biztosításán keresztül a betakarításig szó esett a répatermesztés minden fontos mozzanatáról.

Deák Teodóra (Szögi Csaba felvétele)

Deák Teodóra (Szögi Csaba felvétele)

Deák Teodóra, a cukorgyár igazgatónője az előadásokat követően elmondta, az összejövetel célja a répatermesztők figyelmének ráirányítása volt a szerbiai répatermesztés alacsony színvonalára a környező országokkal összehasonlítva, ahol a hektáronként kitermelt cukor eléri a 16 tonnát. Tehát a hazai 8-9 tonna csupán fele az európai átlagnak. Hogy a termesztőnek és a cukorgyárnak egyaránt kifizetődő legyen a répatermesztés és -feldolgozás, ahhoz magasabb szintre kell emelni az előbbit. Ahhoz, hogy a termelő és a feldolgozó ne az állandó árharcban merüljön ki, igazi együttműködésre van szükség, ahol a feldolgozó megpróbálja a legjobb technológiát implementálni a termesztőnél, minek hatására az utóbbinak kifizetődőbb lesz a termesztés, az előbbinek pedig olcsóbb a nyersanyag.

A hatékonyság növeléséhez, az optimális termés eléréséhez megfelelő agrotechnikára van szükség. A megfelelő vetőmag kiválasztására, talajelemzésre és -előkészítésre, a talaj nedvességtartalmának szinte napi megfigyelésére, a betegségekre való odafigyelésre, a megfelelő trágyázásra stb. Az igazgató tisztában van vele, hogy ennek megvalósítása hosszú folyamat, de a mielőbbi siker elérésének érdekében idén a mezőgazdasági állomásokkal együttműködve kidolgoztak egy akciótervet, amelynek folyamán a szakszolgálat állandóan figyeli a cukorrépa-ültetvényeket egész Vajdaság területén, és SMS-ben értesíti a termelőket minden egyes művelet idejéről és mikéntjéről.