2024. április 19., péntek

Nincs igazságos ésszerűsítés

Maglai Jenő polgármester: A racionalizációt végre kell hajtani, a neheze még csak ezután következik

Több nagyberuházás gördülékenyen zajlik Szabadkán, a város stabilan működik, a beruházók pedig nem menekülnek el, hanem bővítik vállalataikat, mondta Maglai Jenő polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján, viszont kiemelte, ennek ellenére sok mindennel nem elégedett.

Maglai Jenő kitért arra a kialakult helyzetre, amely nem megszokott az országban, mégpedig, hogy párton kívüli polgármester lett belőle. Újságírói kérdésre elmondta, bízik benne, hogy a józan ész kerekedik felül és az elkövetkező másfél-két hónapban nagyobb nézeteltérések nélkül működni tud majd a szabadkai önkormányzat. Hozzátette, őt magát is meglepte a helyzet, hogy még mindig betölti ezt a funkciót, de úgy gondolja, hogy a választások közelsége miatt maradhatott posztján.

– Rengeteg a tennivaló, a város nem állhat le, hiszem azt, hogy a Palics-Ludas Közvállalat programja tekintetében is megegyezésre jutunk, és azt még ebben a hónapban elfogadja a képviselő-testület. A szavazás hátteréről csak annyit, hogy a programra szakmai kifogás nem érkezett, de biztos vagyok abban, hogy nem egy elkobzott kombájn miatt szavaztak nemmel a DP, az SZHP és a VMSZ képviselői – mondta Maglai.

Maglai kitért a tavalyi évben elért eredményekre, a Népszínház, a Zsinagóga felújítási munkálataira, a szeméttelep, a kollektor kiépítésére, s a Munkaközvetítő adataira, miszerint 4600 új munkahely létesült, s ezt egyedülállónak nevezte.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a polgárok elégedetlenek, hogy nagyon nehezen élnek, egyik napról a másikra. A fiatalok elhagyták a települést, s ez nagy társadalmi problémákat okoz mindannyiunknak – mondta a polgármester.

A racionalizáció kapcsán Maglai Jenő kiemelte, nincs olyan ésszerűsítés, ami igazságosnak tűnhetne. A racionalizációt el kellett végezni, s júniusban további lépések következnek. Maglai a Kosztolányi Dezső Színház tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatójára reagálva elmondta, a színház alapításakor 12 alkalmazottal dolgozott.

– Egyáltalán nem gondolom, hogy a 16-ról 14-re való csökkentés veszélyeztetné a munkát. Más vállalatokban sem történik ilyesmi, annak ellenére, hogy nem népszerű ez a lépés, akkor kellett volna gondolkodniuk erről a vezetőknek, amikor alkalmazták rokonaikat, barátaikat, párttársaikat – mondta Maglai Jenő.

A polgármester kritizálta a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat munkáját, hiszen a kutyamenhely elkészült, s hónapok óta bizonyos dokumentumokat nem tudtak elintézni, neki, polgármesterként kell ezzel a problémával foglalkoznia.

Az idei beruházások kapcsán Maglai Jenő arról beszélt, hogy minden lehetőséget kihasználva pályázik a város az infrastrukturális projektekkel. Hamarosan átadásra kerül a palicsi Idegenforgalmi Információs Központ, remélhetőleg a Szentháromság-szobor is végre a helyére kerül, illetve a meddőségi központ kiépítését is kiemelte.

A városban jellemző lopások, bántalmazások kapcsán a polgármester véleménye az, hogy a gazdasági helyzet összefüggésben van ezekkel a tettekkel, s bízik abban, hogy májustól, amikor 40 újabb rendőr érkezik a városba, a helyzet javulhat. Maglai azt mondta, a kamerarendszer kiépítése is hozzájárul majd ehhez.

A menekültekkel és az embercsempészettel kapcsolatban Maglai azt mondta, a biztonsági tanács ülésén szó esett erről, azonban ezt a láncot nagyon nehéz felszámolni, felemás eredményekről tudnak csak beszámolni a rendőrség emberei.

A Távfűtőművek számlái kapcsán újságírói kérdésre Maglai azt mondta, a város addig nem hoz döntést, amíg a bírósági szakértő nem vizsgálja meg az ügyet, s nem ad javaslatot arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani. Ezt követően döntenek arról, hogy felelősségre vonnak-e bárkit emiatt.

Maglai arra a kérdésre, hogy indul-e a Magyar Mozgalom választási listáján, esetleg ő lesz-e a vezetője, nem tudott válaszolni, annyit mondott, erről a Magyar Mozgalom ügyvivő testülete dönt majd, hozzátette, nem fog megverekedni ezért a hálátlan pozícióért.