2024. április 23., kedd
KÖRNYEZETVÉDELEM

Utcai kiállítás

A CEECD – Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által kiírt SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékokon részt vett a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola 12 fős csapata is.

Velük, a 3. és 4. osztály tanulóival (Dudás Zsófia, Futó Lea, Gajdos Dávid, Hevesi Orsolya, Kovács O. István, Magyar Dávid, Pálity Natalien, Simon Roland, Szabó R. Albert, Szabó R. Maxim, Szivák Szintia és Viola Renáta) a tanítóképző végzős hallgatói, Horvát Leontina, Károly Adrienn, Kis Emese és Lévai Dorottya foglalkoztak. Pályázatuk témája az Életfa volt, amelynek keretein belül az élő fa és az emberiség ökológiai kapcsolatát dolgozták fel. A november óta tartó foglalkozásokon, miután megbeszéltek egy-egy problematikát, hat plakátot készítettek el a gyerekek. Ezek témája a fa és a légkör, a talaj, a talajvíz, a globális felmelegedés kapcsolata volt, de készültek munkák a biológiai sokszínűségről, a faültetés fontosságáról és arról is, hogy a fa mivel ajándékozza meg a gyerekeket és a felnőtteket.

Miután a hat tabló elkészült, vándorkiállításon mutatták be azokat a tanulóknak és a szépszámú járókelőnek Szabadka különböző helyszínein: az általános iskolában, a gimnázium előtt, a városházánál, a színháznál és a tanítóképző előtt is.

Az informatív, szuggesztív, sok esetben megkapó, elgondolkodtató tablók a gyerekek kreativitását tükrözik, ugyanakkor azt is bizonyítják, hogy a tanítóképző hallgatói felkészültek az efféle kihívások sikeres kezelésére.