2024. április 16., kedd
MUZSLYA

A hősnők köztünk élnek

Akik megosztották gondolataikat – Varga Katalin, Kónya-Kovács Otília, Kamrás Sonja, Mészáros Violetta (Fotó: Kecskés István)

Akik megosztották gondolataikat – Varga Katalin, Kónya-Kovács Otília, Kamrás Sonja, Mészáros Violetta (Fotó: Kecskés István)

A VMSZ Női Fóruma Mindennapi hősnőink című rendezvénysorozatának 11. állomása csütörtökön este Muzslyán volt. A Petőfi Sándor MME székházában megtartott esten Varga Katalin nyugalmazott magyartanárnő, Kónya-Kovács Otília újságíró, Kamrás Sonja vállalkozó és Mészáros Violetta, egy nagybecskereki középiskola titkárnője osztották meg gondolataikat a közönséggel.
Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának elnöke elmondta, hogy amikor ezt a rendezvénysorozatot megálmodták, nem gondolták, hogy ilyen sikeres, közkedvelt rendezvényé fogja kinőni magát. Ezért kell, hogy folytatása legyen, hiszen még nagyon sok olyan hölgy van, akivel beszélgetni lehet, aki meg tudja osztani a tapasztalatait, tanácsot is tud adni, vagy példaként tud szolgálni a mostani és a felnövekvő generációknak egyaránt.
A rendezvénysorozatnak ez volt a második bánáti színhelye. Vidrács Krisztina, a Női Fórum közép- és dél-bánáti körzeti elnöke fontosnak tartja, hogy a szórványban is szervezzenek ilyen típusú rendezvényeket. Szerinte a hallottak után nyilván majd lesznek, akik belegondolnak abba, hogy a hősnők valójában köztünk élnek, hiszen minden nő a maga módján hős abban, amiben tevékenykedik.

Az est közönsége – az első sorban Hlebec Irénke, Vidrács Krisztina, Kovács Elvira, Horváth Noémi (Fotó: Kecskés István)

Az est közönsége – az első sorban Hlebec Irénke, Vidrács Krisztina, Kovács Elvira, Horváth Noémi (Fotó: Kecskés István)

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, a Női Fórum korábbi elnöke elmondta, hogy a rendezvénysorozat nagy érdeklődést váltott ki Vajdaság-szerte. Bárkit kérnek föl, mindenki szívesen fogadja a fellépést. A hölgyek nyitottak a beszélgetésre, még az érzékeny témákról is. Tapasztalata szerint jó, meghitt hangulatban kíséri figyelemmel mindenki ezeket az estéket.
Varga Katalin nyugalmazott magyartanárnő hatvan éve van jelen a vidék művelődési életében. Már gyerekkorában jelen volt a nagybecskereki Petőfi MME alakuló ülésén, később a muzslyai Petőfi Sándor MME aktív tagja volt. Mint mondta, a kultúrában ténykedők körében tenni akarásra és emberségre talált. Pedagógusként pedig az az elve, hogy a kicsi embert nevelni kell a szépre, a jóra, a tudásra. Ma is vállalná a gyerekekkel való foglalkozást.
Kónya-Kovács Otília az Újvidéki Rádió újságírója. Volt időszak, amikor tiszteletdíjas munkatársként tíz médiának küldte a tudósításait, riportjait. Nem tartja magát hősnek, csak teszi a dolgát. Fontosnak tartja azt, hogy megtudják: itt, a szórványban is van élet. Mesemondással is foglalkozik – hogy népszerűsítse a bánátiak „ö”-zős nyelvjárását.
Kamrás Sonja a nagybecskereki Darusi virágüzlet tulajdonosa. Három gyerek mellett 14 éve vezeti a vállalkozást. Szerinte a fiatalok számára az a legfontosabb, hogy ne féljenek belevágni. Mert a kudarcból és a sikerből egyaránt le lehet vonni a tanulságot. Talán az előbbiből még inkább. Egy vállalkozásban pedig a család fontos támpont, mert fel lehet osztani a feladatokat.
Mészáros Violetta jogászként a nagybecskereki Mezőgazdasági Középiskola titkári teendőit végzi. Az Emmanuel kamarakórusban énekel és fellép a Madách Amatőrszínház operettjeiben. Nehéz év áll mögötte: mellrákműtéten esett át. Gyógykezeltetése még tart. Mint mondja, az ilyen nehéz pillanatokban fontos, hogy az emberben megmaradjon a pozitív gondolkodásmód, illetve, hogy a körülötte levő emberek is ilyenek maradjanak. Sokat segített neki az éneklés. A kezelése alatt is járt a kórusba, fellépésekre, színházba, bálokba is.