2024. március 29., péntek

Donald Trump törvénymódosítással hozná vissza a kínvallatást

Donald Trump, aki jelenleg az élen áll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, elnökként módosíttatná a törvényeket, és lehetővé tenné, hogy a terroristákat gyakorlatilag kínvallatásnak vessék alá. A New York-i milliárdos erről a Fox televízióban beszélt vasárnap.

Donald Trump immár harmadszor változtatta meg álláspontját. Korábban arról beszélt, hogy újra bevezetné a vízbefojtást imitáló vallatást (waterboarding), s a terroristák családtagjait is célba venné.

Később kijelentette: a fegyveres erők főparancsnokaként sohasem adna utasítást háborús bűntett elkövetésére. Most a New York-i milliárdos üzletember a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban úgy fogalmazott: elnökként természetesen ő is tiszteletben tartaná a törvényt, de megváltoztatná, kiszélesítené a jogszabályokat.

Az Egyesült Államokban ugyanis 2006-ban, még a Bush-kormány idején, betiltották a kínvallatást, amelyet jellemzően a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat követően kezdtek alkalmazni „fokozott kihallgatási technikának" nevezve a módszert. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egészen 2009-ig alkalmazhatta ezeket az eljárásokat, amikor Barack Obama, hivatalba lépése után két nappal a CIA-nak is megtiltotta a kínvallatást.

„Az Iszlám Állam terroristáinak nincsenek szabályaik vagy törvényeik, nekünk viszont túlságosan is szigorú törvényeink vannak" - fejtegette az elnökjelöltségre pályázó ingatlanmágnás. Hozzátette, hogy bár nincs elbűvölve tőlük, de tiszteli ezeket a szigorú törvényeket. Trump még csütörtökön, a republikánus pályázók országos televíziós vitájában arról beszélt, hogy elnökként elrendelné a kínvallatás gyakorlatának visszaállítását, megszegve ezzel akár a nemzetközi jogot is. Még a republikánus táborban is élesen bírálták őt ezért, s pénteken a The Wall Street Journal című lapnak küldött írásos nyilatkozatában leszögezte, hogy nem rendelné el az amerikai hadseregnek, hogy megszegje a nemzetközi előírásokat. De azt is leszögezte: minden jogi lehetőséget megragadna, hogy megállítsa a terroristákat.

Michael Hayden, az amerikai légierő négycsillagos nyugalmazott tábornoka, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgatója egyébként a napokban egy interjúban egyértelműen leszögezte, hogy a hadsereg visszautasítaná, ha olyan utasítást kapna, mely szerint a terroristákat vagy a családtagjaikat meg kell kínozni.