2024. április 25., csütörtök

A Kúria szerint akadályozták Nyakó Istvánt

A Kúria honlapján csütörtökön este nyilvánosságra hozott határozat szerint múlt kedden a Nemzeti Választási Irodában (NVI) tartózkodó ismeretlenek akadályozták az MSZP-s politikust jogai gyakorlásában. A Kúria ennyiben megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, egyebekben a határozatot helybenhagyta.

A Kúriának az NVI megküldte a székháza előterében található biztonsági kamera február 23-ai, 3 órától 12 óráig terjedő időszakra vonatkozó felvételét. Ezek alapján a Kúria megállapította: a felvételen jól látható, hogy február 23-án 11 óra 33 perc 57 másodperckor a székház előterének jobb hátsó sarkában tartózkodó kérelmező a telefonhívás fogadása után elindult az érkeztető berendezéshez. 11 óra 34 perckor egy sötét sapkában és sötét kabátban lévő férfi Nyakó István elé lépett, ezzel egy-két másodpercen keresztül akadályozta őt. A csoport többi tagja pedig – figyelemmel az előtér nagyságára és az ott tartózkodók számára – jelenlétével akadályozta a kérelmező haladéktalan eljutását az érkeztetőhöz.

A Kúria szerint tettlegesség „nem írható a csoport tagjai terhére”, és azt sem találta megalapozottnak, hogy Erdősi Lászlóné a csoport tagjaival „szándék- és akarategységben tevékenykedett”.

Az akadályoztatás ügyében hozott végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs.