2024. április 16., kedd

A haladók már átadták jelöltlistájukat

A Szerb Haladó Párt röviddel a köztársasági parlamenti választások kiírását követően már össze is gyűjtötte a részvételhez szükséges aláírásokat és az induló listák közül elsőként adta azt ma át a Köztársasági Választási Bizottságnak. Ahogyan azt sejteni is lehetett, a listát Aleksandar Vučić, a párt elnöke, jelenlegi miniszterelnök vezeti. A jelöltlista az „Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik” nevet viseli.

A haladók korábban úgy döntöttek, hogy a Milan Krkobabić vezette Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, a Velimir Ilić vezette Új Szerbia, a Rasim Ljajić vezette Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a Vuk Drašković vezette Szerb Megújhodási Mozgalom, továbbá a Szerb Néppárt, a Szerbia Ereje Mozgalom, a Szocialista Mozgalom és a Független Szerbiai Demokrata Párt politikai szervezetekkel állít közös, 250 képviselőjelöltet kínáló listát.

A választási bizottságban Nebojša Stefanović jelenlegi belügyi tárcavezető és Maja Gojković, a szerb parlament haladó párti elnöke, az SZHP magas rangú tisztségviselői adták át.