2024. április 20., szombat

Három választás egy napon

A tartományi és helyhatósági voksolást a köztársaságiakhoz igazítja majd a két képviselőház elnöke – Gojković és Pásztor pozitívnak értékelték a két parlament együttműködését

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke is arra tett ígéretet tegnapi újvidéki közös sajtótájékoztatóján, hogy a tartományi és a helyhatósági választások dátumát a köztársasági szintű voksolás dátumához fogják igazítani, hogy mindegyik szavazás ugyanazon a napon, április 24-én menjen végbe. Ezt a tartományi házelnök kabinetjében megtartott egyeztetés után közölték.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Áttekintettük az elmúlt közel kétéves együttműködés eredményeit. Megállapítottuk, hogy a szerb képviselőház ebben az időszakban folyamatosan nyitott volt azok iránt a törvénymódosítási indítványok iránt, melyeket a vajdasági parlament fogalmazott meg. Elsősorban az elnök asszony nyitottságának köszönhetően oldott és érdeklődő légkörben nyílt alkalmunk ezeket az indítványokat megindokolni a köztársasági parlamentben. Folytattuk azt a hagyományt, amely az előző összetételű szerb parlamentben honosodott meg, amikor Nebojša Stefanović volt a parlament elnöke – értékelte Pásztor, hozzátéve: olyan vívmány ez, amelyet a következő parlamenteknek is ápolniuk kell.

A választások kiírásáról szólva elmondta, Gojkovićtyal egyetértettek abban, hogy a tartományi és önkormányzati szavazásnak ugyanazon a napon kell lenniük, rendes időben történő választásokról van szó, melyekkel kapcsolatban mindkettejüknek megvannak az előírásos kötelezettségei, léteznek határidők. Ami a vajdasági voksolást illeti, Pásztor megerősítette, hogy március 22-én írja azokat ki, kilencven nappal az előző parlament mandátumának lejárta előtt, az előírásoknak megfelelően ennek következtében a szavazásnak április 22-e és május 22-e között kell lezajlania, azzal, hogy természetesen figyelembe fogja venni az államfő döntését az országos szintű voksolás idejéről.

Maja Gojković hasonlóképpen elégedettséggel nyugtázta a két képviselőház előző kétéves együttműködését, és megállapította, hogy megfelelő gyakorlatot alakítottak ki ezen a téren.

– Ebben az időszakban a Köztársasági Képviselőház ajtaja valóban nyitva állt minden vajdasági kezdeményezés előtt. Ezt teljesen normálisnak tartom, és amellett szállok síkra, hogy a jövőben is maradjon így, a szerb parlament mindig vegye figyelembe a tartományi javaslatokat, észrevételeket – fogalmazott.

Mint mondta, az előírások számára valamivel nagyobb mozgásteret adnak a helyhatósági választások kiírásával kapcsolatban, ezzel a mozgástérrel azonban nem kíván élni, s a hétvégét követően ki fogja írni a szavazást arra az időpontra, amikorra a köztársasági parlamenti és a tartományi parlamenti voksolást időzítik, hogy minden szinten ugyanazon a napon szavazhassanak a polgárok.