2024. április 24., szerda

Pedagógusképzés mellett tudománynépszerűsítés

Bővül a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ tevékenysége Magyarkanizsán

2010-ben önkormányzati kezdeményezésre Magyarkanizsán megalapították a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központot azzal a céllal, hogy gondoskodjon az oktatás és nevelés minőségének a javításáról és az oktatásban dolgozók szakmai továbbképzéséről. A központ idei terveiben szerepel az elmúlt években megkezdett programok folytatása. Ezekről az aktivitásokról, az idei munkaprogramról Varjú Potrebić Tatjana, a központ igazgatónője számolt be a községi képviselő-testület legutóbbi ülésén.

– Az idén folytatni kívánjuk azokat a tevékenységeket, amelyeket az elmúlt években elindítottunk, ilyen például a pedagógusokkal való foglalkozás, szakmai továbbképzéseket és különböző szakmai összejöveteleket szervezünk a számukra. A gyermekek részére szervezett foglalkoztató, kreatív műhelyeknek a további üzemeltetését tervezzük, valamint a szülőkkel való foglalkozás is a munkák szerves részét alkotja egész évben. Folytatjuk a szülőkkel való csoportos foglalkozásokat, de ezen a téren további újdonságok várhatók, bevezetjük az egyéni szülői tanácsadó szolgáltatást.

A 2016–2018-as időszakra az akkreditációs képzési folyamatba intézményünk 32 programot indított el az akkreditáció útján, ezeknek az elbírálása, jóváhagyása májusra várható. Bízunk abban, hogy ezek a jól előkészített programok pozitív elbírálásban fognak részesülni. Fontosak számunkra ezek a magyar nyelvű programok, a szerzők és előadók magyar anyanyelvű tapasztalt tanárok, óvónők, iskolapedagógusok és hasonló profilú szakemberek. Ez egyfajta garancia arra, hogy az összeállított programok magas színvonalúak, és biztosítani tudják a Tisza mente, elsősorban pedig a magyarkanizsai község pedagógusai számára az minőségi szakmai továbbképzést.

A november folyamán íródott 2016-os programban még nem szerepel egy ígéretes kezdeményezés. Időközben továbbképző központunkat megkereste az oktatási minisztérium Belgrádban székelő tudománynépszerűsítő központja. Azzal a javaslattal álltak elő, hogy szeretnék a fővárosi tudománynépszerűsítő központot decentralizálni. Az országos szinten működő 12 szakmai továbbképző központba kívánják kihelyezni tevékenységük jelentős részét kirendeltség formájában. A minisztérium küldöttségét fogadta községünk vezetősége, és abban állapodtunk meg, hogy a következő hónapokban kidolgozzuk a folyamat részleteit. Ahhoz, hogy ez az elképzelés megvalósuljon, szükség lesz az oktatási kerettörvény módosítására. A törvénymódosítás jelenleg folyamatban van. Beterjesztettünk egy olyan módosítási javaslatot, amely szerint a meglévő szakmai továbbképző központokat átneveznénk szakmai továbbképző és tudománynépszerűsítő központokká. Ez a változás a központunk munkáját finanszírozó önkormányzat számára nem jelentene többletkiadást, viszont olyan tevékenységeket hoz, amelyekkel a tudományokat is népszerűsíteni tudjuk. Számunkra ez egy nagy elismerés, és bízunk abban, hogy a rendelkezésünkre álló helyiségeinkben és munkatársi létszámmal az új tevékenységet is el tudjuk látni – mondta a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója. Hozzátette még, hogy a központ tevékenységére a községi költségvetésből idén 10 millió dinárra számítanak, de emellett még kétmillió dinárt saját erőből, pályázatok útján kívánnak előteremteni.