2024. április 19., péntek

Hogyan nézzen ki egy szerbóra?

Óraterveket bocsátott a pedagógusok rendelkezésére pedagógusportálján az MNT a szerb nyelv sikeres oktatásához

Nem fejeződött be a továbbképzésekkel a magyar osztályokban szerb nyelvet oktató tanároknak való segítségnyújtás. Péntektől Magyar Nemzeti Tanács honlapján az ötödik–nyolcadik osztály számára 10-10 olvasmány feldolgozására találnak 2-3, sőt 4 óravázlatot, óratervet, amelyek ahhoz adnak ötleteket a tanároknak, hogyan tartsanak olyan órát, hogy az érdekes, hatékony legyen. A hangsúly a beszédkészség fejlesztésén, a beszédcentrikusságon van, hogy a diák megtanuljon szerbül, a mindennapi helyzetekben merjen és tudjon beszélni.

– Mint ismeretes, Magyarkanizsán és Bácsfeketehegyen 7 községből – homogén magyar nyelvi környezetből – mintegy 90 általános iskolai szerb nyelv szakos tanár vett részt az egynapos továbbképzésen, amelyet az újvidéki Azbukum Nyelvi Központ szakemberei tartottak. A képzésen megszervezett műhelymunkák után, sikerén felbuzdulva, felkértünk öt, elismert szakembert, akik a magyar diákoknak szerb nyelvet oktatnak – akikkel már évek óta kitűnően együtt dolgozunk a szerb nyelvi felzárkóztató képzés megvalósulásán –, hogy az említett nyelviskolában vegyenek részt még egy kétnapos képzésen, majd pedig a nyelviskolának – ahol több mint húsz éve oktatják a szerbet mint idegen nyelvet külföldieknek – bevált, hatékony módszerei alapján dolgozzák át a felső tagozatok tantervében, tankönyvében szereplő 10-10 legközkedveltebb olvasmányát – hallottuk Jerasz Anikótól, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnökétől. – A nyelviskola szakemberei a magyarkanizsai, bácsfeketehegyi képzésen is megosztották azokat a módszereket, amelyek mentén ők dolgoznak a részvevő pedagógusokkal, azt, hogy hogyan kellene felépíteni az órákat, hogyan tartani olyanokat, amelyek középpontjában a beszédkészség fejlesztése, a beszédcentrikusság, a szövegértés áll. Most az említett 5 tanár a pedagóguskollégái részére ezek a szempontok, módszerek alapján dolgozta fel, dolgozta át az olvasmányokat. Egy-egy olvasmány feldolgozásához 2-3 óratervet, óravázlatot készítettek. Minden olvasmányhoz hozzárendeltek a szakemberek egy óratervet, amelynek keretén belül új anyagként feldolgozásra kerül a lecke, majd pedig a folytatásban levő 2-3 óravázlat a begyakorláshoz szükséges feladatokat tartalmazza. A szakemberek kidolgozták pontosan, hogy egy-egy órának milyen legyen a felépítése, mi valósuljon meg a bevezető részben, a fő részben, illetve a befejező részben. Mivel egy olvasmányt nem egy órán dolgoznak fel, a felsősök számára így fel-, illetve átdolgozott 41 lecke több mint 120 kidolgozott óravázlatot jelent. Ezeket a tanárok rendelkezésére szeretnénk bocsátani a pedagógusportálunkon keresztül (oktatas.mnt.org.rs). Azok a pedagógusok, akik regisztráltak a portálon, onnan le tudják tölteni, használni tudják majd ezeket. A felkért tanárok több mint egy hónapig dolgoztak ezeken az óraterveken, óravázlatokon, s a saját óráikon is kipróbálták ezeket a módszereket. Olyan visszajelzést kaptunk, hogy a diákok nagyon élvezték ezeket az órákat, ébren tartották diákjaik figyelmét, nagyon gyorsan elröpült a számukra az idő, és azt kérdezgették, mikor lesz ismét ilyen órájuk.

Ez egy útirányt mutat, hogy a továbbiakban hogyan, miképp tudjuk segíteni a pedagógusokat. A nyelvtani részek feldolgozásában is hasonló segítséget szeretnénk nyújtani, a közeljövőben ezek az óravázlatok, óratervek, feladatsorok is elkészülnek, és felkerülnek majd a pedagógusportálunkra – tudtuk meg Jerasz Aniktól.

Kiss Kornél, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola szerb mint környezetnyelv szakos tanára egyike annak az öt pedagógusnak, aki részt vett az óravázlatok elkészítésében:

– Az újvidéki nyelviskolában megerősítést nyert, hogy azok a módszerek, amelyeket a nyelviskola alkalmaz, jó utat jelentenek. A sikeres nyelvoktatáshoz a modern kor kihívásainak megfelelő tantervek, tankönyvek és módszerek kellenek. Az újvidéki nyelvi központban azt láthattuk, ide olyan emberek járnak, akik most találkoznak először a szerb nyelvvel, és ez a szituáció ebben nagyon hasonlít a homogén nyelvi környezetre, ahol szintén nagyon kevés alkalmuk van a gyerekeknek találkozniuk a szerb nyelvvel. Én is ilyen homogén nyelvi környezetben tanítom a szerb nyelvet, és amikor elkezdtem, valódi kihívás volt a számomra a diákok tudásszintjét elfogadható szintre felvinni. Ezekben a homogén nyelvi közegekben nem lehet reális az elvárás, hogy a magyar gyerek irodalmi szinten beszélje a szerb nyelvet, hanem funkcionális nyelvismeretet kell neki adni. Nem a nehéz irodalmi szövegeket kell elemezgetni, száraz leíró nyelvtant tanulni, hanem a funkcionalitás a cél, hogy a diák a hétköznapi életben feltalálja magát. A nyelvi központ hatékony módszereit átvéve dolgoztunk ki ezeket az óravázlatokat, óraterveket, amelyek felkerülnek a Magyar Nemzeti Tanács oktatási portáljára. A tervekben szerepelnek szótanító tréningek, nagyon fontos ugyanis az új szavak begyakorlása a diákokkal, hisz egy szót többször, legalább 10-15-ször kell órán élőszóban használni, le kell írni, hogy rögzüljön. A szöveg feldolgozása, elemzése esetünkben a jelenleg használatos tankönyvben megjelent szövegnek az adaptált, egyszerűsített változatát jelenti. Sok új elemet belevittünk az órába, ami a funkcionalitásra, a beszédkészség fejlesztésére utal, e szövegeknek az adaptációihoz nagyon sok nyelvi gyakorlatot kapcsoltunk, hogy ezeket a szavakat tényleg megtanulják, tudják alkalmazni, használni a diákok. A nyelvtanítás alapja a szó, egy adott szókészlet alatt nem tudunk nyelvtannal sem foglalkozni, mert nincs miből kiindulni. Ezt a szókészletet erősítjük különböző gyakorlatokkal. Kisebb anyagmennyiséggel dolgozunk, de hatékonyabban. Kipróbáltam ezeket a módszertani megoldásokat, élvezték a diákok, ám a lényeg a nagyobb hatékonyság. Minden tanár ezeket a honlapra kerülő anyagokat kedvére, pontosabban a saját diákjai, környezete sajátosságai szerint alakíthatja, formálhatja. Mi adunk egy alapot, vázlatot, de ő ismeri legjobban az osztályát, hogy az adott közösségben ezeket a tananyagokat hogyan tudja használni – hallottuk Kiss Kornéltól.

Nyitókép: A közelmúltban lezajlott bácsfeketehegyi továbbképzésen