2024. április 18., csütörtök

Számonkérhető kötelezettségek

Az aktuális összetételű, immár ügyvezető kormány utolsó ülésén a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások 23-as fejezetének akciótervéhez tartozó külön kisebbségi akciótervet is elfogadták. Ez egyebek mellett azért volt különösen fontos, mert megtörténhetett volna, hogy az előrehozott választások után megalakuló kormány ha nem is a dokumentum újraírása, de esetleg felülvizsgálata mellett döntött volna.

Az akcióterv 75 oldalas, és 112 külön tevékenységet tartalmaz. A korábbi elmondások szerint egyebek mellett a következőket írja elő: a nemzetiségi hovatartozásról szóló nyilatkozás lehetővé tételét és ennek az adatnak a nyilvántartását a születési anyakönyvi kivonatokban; a külön kisebbségi választási névjegyzék állandó frissítését; a gyűlöletbeszéd és más etnikai alapon elkövetett bűncselekmények kapcsán indított bírósági eljárások hatékonyságának növelését; a kisebbség nyelvén történő tájékoztatásra való jog biztosítását; a kulturális programok és projektumok finanszírozását; a bírósági eljárások kisebbségi nyelven történő lefolytatását; fordító szolgálatok létrehozását; a kisebbségi nyelven történő oktatás minőségi és mennyiségi fejlesztését; az oklevelek honosítását;

A Magyar Szónak öt köztársasági, tartományi és uniós tisztségviselő fejtette ki véleményét az akciótervről.

Nyilas Mihály (Molnár Edvárd felvétele)

Nyilas Mihály (Molnár Edvárd felvétele)

Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár:

„Az akciótervet kidolgozó munkacsoport tagjaként magam is, és Hajnal Jenő, az MNT elnöke is azon dolgoztunk, hogy olyan szöveg szülessen meg, amely hosszú távon, a csatlakozás napjáig, előírja, mit kell Szerbiának tennie nemzeti kisebbségi ügyben. Feladatokat, határidőket tartalmaz. Az akcióterv biztos alapja annak, hogy változás álljon be a részarányos foglalkoztatás terén. Jelentős törvénymódosítások is születtek ebben a témában, az akcióterv pedig meghatározza, hogyan kell véghez vinni a teendőket. Lesz egy pontos nyilvántartásunk arra vonatkozóan, hogy a magyar kisebbség tagjai milyen arányban vannak jelen a közszférában. Tudjuk, hogy rosszul állunk, de mostantól intézkedéseket lehet foganatosítani, a pozitív diszkriminációt tartalmazó lépések ideje következik, amelyek révén előnyt élvez a kisebbségi közösség tagja munkahely létesítésekor.”

Hajnal Jenő (Molnár Edvárd felvétele)

Hajnal Jenő (Molnár Edvárd felvétele)

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke:

Ezek után olyan új lehetőségek kínálkoznak a vajdasági magyarság és az MNT számára, amelyek garantálják a kisebbségekre vonatkozó jogszabályok hatékonyabb végrehajtását és számonkérhetőségét. A kisebbségi jogérvényesítés problémája a csatlakozási folyamat legelejétől annak végéig megkerülhetetlenné válik. A vajdasági magyarság szempontjából a terv kidolgozása során különösen a közszférában foglalkoztatottak nemzeti összetételére vonatkozó uniós ajánlásra kellett nagyon odafigyelnünk, de nem kerülte el figyelmünket az az uniós ajánlás sem, amely a kisebbségek nyelvén tájékoztató média anyagi támogatásának a kérdésére figyelmeztet. Egyébként a 2014. évi alkotmánybírósági döntést követően újra kell fogalmazni a nemzeti tanácsok hatásköreit, továbbá megerősíteni azokat. Itt is egy jelentős előretörés valósítható meg.”

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke:

Politikai és tartalmi szempontból is fontos állomás a kisebbségi akcióterv elfogadása. Politikai szempontból azért lényeges, mert az akcióterv elkészítése a VMSZ és az SZHP közötti koalíciós megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme volt. Sokat dolgoztunk rajta. Arra kértem a kormányfőt, hogy még a választások kiírása előtt, azaz a kormány ügyvezetői fázisba lépése előtt kerüljön a dokumentum a kormány asztalára. A partnerség megerősítése és a szavahihetőség igazolása szempontjából tartom fontosnak, hogy nem egészen 24 órával a választások kiírása előtt erre sor is került. Tartalmi szempontból azért lényeges az akcióterv, mert az uniós csatlakozási tárgyalások 23-as fejezetének kisebbségi vonatkozásban egyik fontos elemét jelenti. Egy olyan dokumentum, amely a kollektív és egyéb kisebbségi jogok hosszú távú építése szempontjából iránytűt jelent.”

Deli Andor (Ótos András felvétele)

Deli Andor (Ótos András felvétele)

Deli Andor európai parlamenti képviselő:

Az EU tagság felé vezető csatlakozási tárgyalásokon számos ország túl van, Szerbia esetében fogalmazódott meg első ízben azonban az az elvárás, hogy egy külön akciótervet fogadjon el a nemzeti kisebbségek jogainak előmozdítása vonatkozásában. Ezért ennek precedens értéke van. Az EU a csatlakozási tárgyalások során, nyomon követi és számonkéri a kisebbségeket érintő jogszabályok átültetését a gyakorlatba. Sokszor találkozhattunk azzal a meglátással, hogy az EU intézményei túlbürokratizáltak. Ami a jó hír, hogy az akciótervnek köszönhetően bekövetezett az a pillanat, amikor ezeket a technokratikus eszközöket végre nemcsak gazdasági kérdések vonatkozásában alkalmazzák, hanem olyan területen is, mint amilyenek a nemzeti kisebbségek jogai. Számunkra ez a fajta szemléletváltás létfontosságú lehet az elkövetkező időszakban.”

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője:

Fontos, hogy a Vajdaság Autonóm Tartomány és a nemzeti tanácsok képviselői is aktívan részt vettek a szöveg kidolgozásában. Nyilas Mihálynak és Hajnal Jenőnek nagy érdeme van abban, hogy a magyar közösség érdekei visszatükröződnek a dokumentumból. Az is lényeges, hogy az MNT szakértők, politikai pártok képviselőinek részvételével két körben közvitát tartott a dokumentumról. A részarányos foglalkoztatás és a nemzeti tanácsok jogi státusza, illetve hatásköreinek problémája talán azok a kérdéskörök, amelyeket a legfontosabbnak tartok, a dokumentum azonban a kisebbségi jogérvényesítés minden szegmensét felöleli. Az akcióterv számonkérhető feladatokat szab meg az államvezetőséggel szemben, ez pedig azt eredményezi, hogy a kisebbségi, és ezen belül a magyar érdekek visszaköszönnek majd a jogszabályokból.”