2024. március 28., csütörtök

A kínaiak az első jelentkezők

Áprilisban elkelhet a Smederevói Acélművek

A Smederevói Acélművek eladására közzétett nyilvános felhívás első napján, vagyis pénteken a kínai HBIS acélipari óriáscég már be is nyújtotta vásárlási szándéknyilatkozatát és üzleti tervét. Az Acélművek magánosítására vonatkozó pályázat értelmében a kezdőár 45,7 millió euró lesz. A Politika napilapban megjelent pályázati felhívásban megemlítik, hogy 2015. december 31-én az Acélművek teljes vagyonának piaci értéke 91,3 millió euró volt, és hogy a pályázati kezdőár ennek az 50 százaléka. A vásárlásra vonatkozó kérelmeket 2016. március 22., 14 óráig lehet elküldeni a Gazdasági Minisztériumba.

Željko Sertić gazdasági miniszter úgy értékelte, hogy áprilisban aláírhatják az Acélművek eladásáról szóló szerződést.
– Megbeszéléseket folytattunk a HBIS képviselőivel, és optimista vagyok, mivel egy komoly kínai cégről van szó, amely már elküldte a befektetési terveket és az Acélművek számára kialakított ügyviteli modellt. Fontos, hogy a Smederevói Acélművek eladási folyamata átlátható és nyilvános legyen, lehetővé kell tenni, hogy mindenki részt vehessen a pályázaton, és hogy az nemzetközileg elismert legyen. A versenypályázatot a törvény által előírt határidők keretében szervezik meg, amelynek a feltételei összhangban vannak az uniós szabályokkal, mivel Szerbia tiszteli a nemzetközi előírásokat – fejtette ki Sertić.
Az Acélművek eladására kiírt pályázatra 30 napig érvényes, utána valamennyi időre még szükség lesz az adatok feldolgozására. A gazdasági miniszter szerint valószínűleg áprilisban sikerül aláírni az adásvételi szerződést vagy a HBIS-szel, vagy más vállalattal.
– Ez az üzlet jó lesz az Acélművek munkásainak, Smederevo városnak és a további termelésnek egyaránt. Hozzájárulna az ipar fellendüléséhez, további munkások foglalkoztatásához, a GDP és a kivitel növekedéséhez – mutatott rá Sertić.