2024. április 16., kedd

Magánosítják az Újvidéki Kikötőt?

A vállalat nemrég bejelentett privatizációja meglepte a vezetőséget, mivel az országban ez az egyedüli olyan kikötő, amely nyereségesen működik.

Az Újvidéki Kikötő az ország egyedüli nyereséges kikötője, hatalmas a forgalma, ezért a vállalat vezetőségét is meglepte a magánosításról szóló hír (Ótos András felvétele)

Az Újvidéki Kikötő az ország egyedüli nyereséges kikötője, hatalmas a forgalma, ezért a vállalat vezetőségét is meglepte a magánosításról szóló hír (Ótos András felvétele)

A kikötő vezetősége szerint eddig semmi jele sem volt a vállalat magánosításának.

Aleksandar Milovančev, az Újvidék Kikötő igazgatója elmondta, nem kommentálja a híreszteléseket, mivel egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépni a gazdasági minisztériummal az ügy kapcsán – írja a Dnevnik napilap. A minisztérium kedden jelentette be az Újvidék Kikötő magánosítását, és felhívta az érdeklődőket, hogy március 30-ig nyújtsák át árajánlataikat, valamint a privatizációs modelltervet, a befektetési programot és a működési tervet.

Milovančev emlékeztetett arra, hogy már 2004-ben és 2008-ban is voltak privatizációs tervek a kikötővel kapcsolatban.

– Ez Dinkić idejében volt, úgyhogy utánanézünk, vajon most honnan ered a legújabb ötlet – mondta Milovančev.

– Az Újvidéki Kikötőt 2014. január 29-én törölték a magánosításra váró vállalatok listájáról, és erről végzés is született, majd három hónappal később, április 14-én, a Magánosítási Ügynökség döntést hozott, hogy leállítják a vállalat átszervezését is. Éppen ezért váratlanul ért bennünket ez a legújabb döntés, hiszen nem kaptunk értesítést arról, hogy újra eladásra vár a kikötő, és hogy az utóbbi végzések nem érvényesek – mondta Milovančev.

Tavaly az Újvidéki Kikötőnek több mint 100 ezer tonnás forgalma volt.

– A kivitelre kerülő gabona 30–40 százaléka az Újvidéki Kikötőn keresztül kerül forgalomba, de ha magánosítják a vállalatot, az is megtörténhet, hogy az új tulajdonos leállítja a kivitelt – magyarázta az Újvidéki Kikötő igazgatója, és hozzátette, hogy tavaly 140 millió dinárt költöttek a kikötő felújítására és felszerelésére, és ezt önerőből valósították meg.

– Az Újvidék Kikötő az amerikai Lear vállalat bázisa, több mint 10.000 négyzetméternyi területet bérelnek a kikötő területén, és itt folyik a munkaerő kiképzése is – mondta Milovančev.

A gazdasági minisztériumtól nem érkezett válasz arra vonatkozóan, miért akarnak magánosítani egy olyan jól működő vállalatot mint az Újvidék Kikötő, az ország többi kikötője vagy egyáltalán nem működik, vagy veszteséget halmoz.

Dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő nem helyesli az Újvidéki Kikötő magánosítását, a tartományi kormány tiltakozó hangú közleményében emlékeztet arra, hogy még 2009-ben amellett a döntés mellett foglalt állást, hogy a kikötő köztulajdonban tartása a nemzet érdekében áll! A városban hatalmon lévő Szerb Haladó Párt a kikötő igazgatójának kinevezésével világosan megmutatta, hogy mennyire szívügye a vállalat sorsa. Azt az embert bízták meg a vezetéssel, akit 2013-ban a közbeszerzések során elkövetett mesterkedések miatt a szabálysértési bíróság vétkesnek talált. Pajtić és kormánya úgy véli, hogy új botrány van kibontakozóban, a magánosítási kísérlet valójában mesterkedés-kísérlet – a kikötő tulajdonában lévő, hatalmas területű építkezési telkek megkaparintása a cél – olvasható többek között a kormányközleményben.