2024. március 29., péntek

Az iskolások egészségvédelmére fókuszálva

Tájékoztató előadás-sorozat Topolya község általános iskoláiban – A topolyai egészségház védőnői szolgálatának tevékenységéről

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálata ma indítja be azon szolgáltatását, amely keretében ismeretterjesztő előadásokkal az egészségvédelem, betegségmegelőzés szolgálatában, különböző témakörökben tart előadást a kisiskolások és a kamasz fiatalok számára. Ma a Nikola Tesla Általános Iskola elsősei, ötödikesei és hetedik osztályosai részesülnek képzésben, majd a szolgálat munkatársai a jövő héttől a Csáki Lajos iskola vendégei is lesznek. Azt követően a község többi helyi közösségének általános iskoláit is felkeresik ugyanezen céllal.

Ljiljana Borenović (Szabó Anikó felvétele)

Ljiljana Borenović (Szabó Anikó felvétele)

Mint azt Ljiljana Borenovićtól, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálatának vezetőjétől megtudtuk: az elmúlt két hétben Topolya község minden általános iskolájában és az iskoláskor előtti intézmény összes létesítményében a diákok, növendékek esetében fejtetűvizsgálatot végeztek a védőnői szolgálat tagjai. A szolgálat keretében Topolya területén öten látják el a védőnői feladatkört, de mindegyikük Topolya község helyi közösségeit is látogatja. További egy-egy védőnő szolgál a terepen Bácskossuthfalván és Pacséron. Feladataik közé tartozik közösségünk tagjainak egészségvédelme az újszülött korosztálytól a 65 éven feletti populáció tagjaival bezárólag.

– A ma kezdődő, az általános iskolásokat célzó előadás-sorozat magyar és szerb nyelven egyaránt folyik, korosztálytól függően különböző témakörökben. Az elsősöknek a személyi higiéniáról adunk elő, a második osztályosoknak a bélfertőzésekről, a piszkos kéz okozta megbetegedések témakörében, a harmadik osztályos diákok a cseppfertőzés útján terjedő betegségekről hallhatnak előadást, a negyedikeseket az egészséges táplálkozással ismertetjük. Az ötödikes tanulók számára szóló előadásunk témaköre a pubertás időszak és jellemzői, a hatodikosok a függőbetegségekről, ezen belül is az alkoholizmusról és a dohányzásról hallhatnak előadást, a hetedikesek a drogfüggőségről. A nyolcadikos tanulók számára dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyásszal közösen szervezünk előadás-sorozatot, amelynek témaköre a nemi úton terjedő betegségek, a reproduktív egészség – fogalmazott Ljiljana Borenović, akitől a hét védőnőt tömörítő szolgálat év közbeni egyéb tevékenységéről is informálódtunk.

– Márciustól novemberig a községben számos olyan akciót folytatunk le, amely egy-egy munkaközösség vagy a lakosság egészségvédelmét szolgálja, a betegségmegelőzés fontosságát hangsúlyozva. Akcióink során vérnyomás-, testtömegindex- és vércukorszintmérést végzünk, tanácsadással szolgálunk. Az év folyamán több helyi közösségben, közterületen, vállalatokban szervezünk megelőzést szolgáló akciókat, amelynek a magas vérnyomás és a cukorbetegség esetleges jelenlétének feltárása is elsődleges céljai között szerepel. Márciusban a topolyai belügyi hivatal munkaközösségénél végzünk felmérést, áprilisban tervezzük ugyanezt az IM Topolában. Májusban, a korábbi gyakorlathoz híven, az egészségügyi nővérek és technikusok nemzetközi napjának apropóján, amelyet május 12-én jegyzünk, a topolyai piacon szervezünk egészségügyi vásárt, júniusban a zentagunarasi helyi közösséget keressük fel, szeptemberben a bajsait ugyanezzel a céllal, októberben tervezett az Usluga munkaközösségének felmérése, novemberben pedig ismét topolyai helyszínen, a lakosság számára szervezünk akciót – fogalmazott a szolgálat vezetője, aki kitért arra is: az újszülöttek ellátását követően a csecsemőket első életévükben még két ízben felkeresik, majd a 2. és 4. életévükben járó gyermekek házi látogatását is megszervezik. A folytatásban, ahogy azt fentebb jeleztük: minden iskolai tagozat diákjait is meglátogatják évente több alkalommal ellenőrző vizsgálatok vagy egy-egy tematikus előadás megtartása céljából. A felnőtt lakosság, azon belül is a 65 éven felüliek házi látogatása is feladatkörük részét képezi, amely lehet előre be nem jelentett is. Mint kiemelte: az ideális az lenne, ha az idősebb korosztály képviselői is tájékozottabbak lennének erről a szolgáltatásukról, így feltehetően még együttműködőbbek lennének a szolgálat munkatársaival. Orvosi felkérésre a krónikus betegségben szenvedők házi látogatását is végzik, amikor is többek között vércukorszint- és vérnyomásmérés zajlik.