2024. március 29., péntek

Tusk: Ne jöjjetek Európába!

Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után.

Egyre csak érkeznek a görög–macedón határra, közben máris túl sokan torlódtak ott fel. Egyes becslések szerint számuk a hétvégére elérheti akár a húszezret is (Fotó: Beta/AP)

Egyre csak érkeznek a görög–macedón határra, közben máris túl sokan torlódtak ott fel. Egyes becslések szerint számuk a hétvégére elérheti akár a húszezret is (Fotó: Beta/AP)

Görögország kizárása Schengenből nem megoldás a menekültválságra – hangsúlyozta Tusk, emellett nyomatékosította: véget ér a „potyautas-korszak”, és arra szólította fel a potenciális gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába. „Ne jöjjetek Európába! Ne higgyetek a csempészeknek! Ne kockáztassátok feleslegesen az életeteket és a pénzeteket!” – tanácsolta nekik a lengyel diplomata. „Sem Görögország, sem más európai ország nem lesz tranzitállomás a jövőben.  Újra alkalmazni fogjuk a schengeni szabályozásokat” – tette hozzá. Az Európai Tanács elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok menekültválság kezelésére irányuló egyoldalú lépései – például a belépők számának korlátozása – rombolják az uniós szolidaritást.

Tegnap már több mint 11 ezren torlódtak fel a görög–macedón határon, mivel Macedónia csak rövid időre nyitja meg a határátkelőt, és pusztán a papírokkal rendelkező, szíriai és iraki menekülteket engedi be. A macedón rendőrség szerdán és tegnap 510 bevándorlót engedett tovább, miközben csak szerdán több mint kétezer társuk érkezett újonnan Görögországba. Idomeninél a migránsok egy csoportja ismét a sínekre ült, így akadályozva a teherforgalmat. Amiatt tiltakoztak ismét, hogy a macedónok csak nagyon lassan engedik őket át a határon.

Tusk balkáni körútja után Törökországban folytatja a menekültválsággal kapcsolatos tárgyalásokat. Ankarai tartózkodása alatt arról szeretné meggyőzni Ahmet Davutoğlu török kormányfőt, hogy csökkentse a Görögországon keresztül Európába áramló migránsok számát. Az ET-elnök kulcsfontosságúnak nevezte az EU és Törökország együttműködését.

Eközben Ciprasz bírálta azokat az uniós tagállamokat, amelyek vonakodnak részt venni a menekültek elosztásában. Macedónia ellen is kikelt, és azt mondta, hogy a hétfői brüsszeli EU–Törökország csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek. „Görögország semmi esetre sem lesz az elveszett lelkek gyűjtőtábora” – nyomatékosította Ciprasz, aki kedden Izmirbe utazik egy görög–török csúcstalálkozóra, ahol a menedékre jogosulatlan migránsok visszaszállításának felgyorsításáért fog szót emelni.