2024. március 29., péntek

Merkel asszony, ezt nem így kellett volna...

Angela Merkelt bírálta a szlovén kormányfő – Szerinte destabilizálja a régiót az elsődleges német álláspont

Németország szerepe a migrációs válságban a kétértelmű üzenetek miatt egyre inkább megkérdőjelezhető - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a Mladina című szlovén hetilapnak adott interjújában, amely pénteken jelent meg.

„Németország kétértelmű jeleket küld a menekülteknek" - jelentette ki Cerar. Egyrészt hívja őket, másrészt viszont korlátozza a lehetőséget számukra, hogy Németországba jussanak - tette hozzá.
Jelezte, hogy személyesen nagyra becsüli Angela Merkel német kancellárt, amiért a migránsválság kezdetén emberségesen állt a menekültekhez és meghívta országába azokat, aki rászorulnak a segítségre, de a szlovén miniszterelnök szerint Merkel „nem volt elég precíz", és kijelentésével elindított egy bevándorlási hullámot.

Nemcsak menekültek jönnek háborús területekről, hanem gazdasági bevándorlók is, akik destabilizálják azokat az országokat, amelyeken áthaladnak - hangsúlyozta a kormányfő.

Utalt arra: szűkültek a migránsok lehetőségei, hogy Németországba juthassanak, s ez először Ausztriát érintette kellemetlenül. Úgy vélte, hogy „kétértelmű", ha „az egyik oldalon üdvözlöd a migránsokat, a másik oldalon viszont elutasítod őket".

Miro Cerar a saját országára is kitért az interjúban. Elítélte a nagyfokú idegengyűlöletet, amelyet szerinte a jobboldal gerjeszt. Szerinte az ellenzék politikailag akar profitálni a migrációs válságból, és alaptalanul kelt félelmet az emberekben azzal, hogy egyfajta bizonytalanságot és instabilitást sugall.

Ugyanakkor hozzátette: a szélsőbaloldali pártoknak az az álláspontja, amely a határok nyitottságát és nagyobb számú migráns befogadását szorgalmazza, ugyancsak veszélyes, mert biztonsági kockázatot jelent az ország számára.

Cerar arról is beszélt, hogy Szlovéniának a folyamat végén be kell fogadnia néhány ezer migránst területén, de - mint mondta - csak meghatározott időre.