2024. április 25., csütörtök

Šešelj nem hajlandó önként Hágába menni

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke tegnap úgy nyilatkozott, hogy beindult a kiadatási folyamata a hágai nemzetközi törvényszék kérésére. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megkapta a törvényszéki felszólítást, hogy vádlottként jelenjen meg március 10-én a belgrádi Felsőbb Bíróság előtt a hágai nemzetközi bíróság felebbviteli bíróságának utasítására.

– Eleget teszek a felszólításnak. Nem fogok elmenekülni vagy elbujdosni, de nem is fogok önszántamból Hágába menni. Hivatkozni fogok az emberi jogokról szóló európai konvencióra, az igazságos ítélkezéshez való jogra, az ésszerű időn belüli ítélkezés jogára, valamint arra a jogomra, hogy egyedül védekezzem – nyilatkozta Šešelj.

A hágai nemzetközi törvényszék bejelentette, hogy március 31-én ítéletet hirdet a Šešelj ellen folytatott eljárásban, és utasította a szerb kormányt, hogy biztosítsa a vádlott jelenlétét az ítélethirdetésen. Šešelj elmondta, passzív ellenállást fog tanúsítani abban az esetben, ha a kormány úgy dönt, kiadja őt Hágának.

– El kell vinniük a reptérre. Nem fogok verekedni a rendőrökkel, de ha engem vernek, találok módot arra, hogy értesítsem önöket – szólt a sajtótájékoztatón megjelent újságírókhoz. Hozzátette, nem fogja felkérni a támogatóit arra, hogy akadályozzák meg kiadatását. Arról, hogy a pártja mit tesz abban az esetben, ha a szerb kormány kiadja őt a hágai nemzetközi törvényszéknek, Šešelj azt válaszolta, hogy erről majd a párt szervei döntenek.

– Úgy vélem, Aleksandar Vučić óriási gondban van, mert tudja, mit jelentene az számára, ha engem kiadatna Hágának. Egy olyan szégyenfolt lenne a karrierjében, amely Tadić, Koštunica, Đinđić, valamint Živković mellé sorolná őt, akik szerbeket küldtek Hágába.

Elmondta, hogy a törvényszéki felszólítás ellenére pártjának választási kampánya folytatódni fog. Hozzátette, a Szerb Radikális Párt március 24-én tüntetést szervez Belgrádban „Lázadás Vučić uralma ellen” elnevezéssel.