2024. április 25., csütörtök

Feloszlatták a parlamentet

A képviselők a jelenlegi felállású utolsó ülésen összesen tíz napirendi pontot szavaztak meg

Tegnap tartotta meg utolsó ülését a jelenlegi összetételű parlament. Kedden 11 napirendi ponttal kezdődött meg a parlament tavaszi ülésszakának első rendes ülése, végül azonban 10 pontban hozott döntést a jelenlegi felállású parlament. Ezzel véget ért az utolsó ülés, hiszen miután kiírják a választásokat, a parlamentet feloszlatják. A parlament feloszlatásáról a rendelkezést a kormány kezdeményezésére Tomislav Nikolić államelnök írja alá, várhatóan ma.

Fotó: Beta/Milan Obradović

Fotó: Beta/Milan Obradović

Az elfogadott törvényjavaslatok és törvénymódosítások között szerepelt a tartományok és az önkormányzatok egységeiben foglalkoztatottakról szóló törvény, valamint több olyan döntés is hoztak a képviselők, amellyel bírákat mentettek fel és újakat neveztek ki, valamint ezúttal került sor az elektronikus médiumokat szabályzó testület irányító szervei tagjainak megválasztására is.

A tartományi és az önkormányzati intézményekben foglalkoztatottakról szóló törvény elsődleges célja az alkalmazott szakmai fejlődésének lehetősége, illetve politikai párttól való függetlenítése is. Ez a törvény számos újdonságot tartalmaz, az egyik a foglalkoztatásra vonatkozó terv meghozatala, amely alapján történik majd a foglalkoztatás, illetve amelynek követnie kell majd a költségvetésben rendelkezésre álló összegeket.

Újdonság a foglalkoztatottak számára kiírt pályázat eljárásainak pontos megfogalmazása, amely alapján a jelölteket pontozzák. Ez eddig egyáltalán vagy csak felületesen történt meg.

A törvény részévé vált a Vajdasági Magyar Szövetség által benyújtott módosító indítvány is, amely szerint pozitív diszkriminációt élveznek majd a kisebbséghez tartozók, amennyiben két egyenlő képesítésű jelentkező pályázik ugyanarra az állásra.

A törvényben szigorították a fegyelmi eljárás elindítására vonatkozó szabályokat is, amivel növelték a hivatalnokok munka iránti felelősségét is.

A parlament 8 olyan új bírát nevezett ki, akik először kezdik meg a munkájukat ebben a feladatkörben. Felmentette a belgrádi Első Alapfokú Bíróság, továbbá a jagodinai Kihágási Bíróság elnökét, illetve a kruševaci Kihágási Bíróság elnökét is.

Megszavazták az elektronikus médiumokat szabályzó testületet irányító tanács tagjaira vonatkozó napirendi pontot is. A parlament kulturális és tájékoztatási bizottsága még kedden kérvényt nyújtott be a parlamenthez, hogy a tanács tagjait tartalmazó listát vegyék le az ülés napirendjéről, hiszen az azon szereplő tagok egyikét sem tudják támogatni, ez a pont végül mégis szavazásra került. Így a vallási közösség javaslatára megválasztották Aleksandar Jankovićot, aki Porfirije pravoszláv püspök helyét tölti majd be ebben a szervben, mivel neki lejárt a mandátuma. Nenad Drašković helyére, akinek szintén még februárban lejárt a mandátuma, nem választott ki senkit a parlament, mivel a tartományi képviselőház által javasolt személyek egyikét sem hagyta jóvá. Így Vladimir Borović és Siniša Isakov jelölését is visszautasította.

Maja Gojković, a parlament elnök asszonya a szavazást követően megköszönte a képviselőknek a munkájukat, és kiemelte, büszkék lehetnek magukra, hiszen az elmúlt mintegy két év alatt – a jelenlegi felállású parlament 2014. április 16-án alakult meg – több mint 600 törvényt és más előírást fogadtak el. Összesen 232 napon és éjjelen dolgoztak.

Habár a parlamentet hamarosan feloszlatják, és annak összehívására csak háború vagy rendkívüli állapotok esetén kerülhet sor, a képviselők ezek után is dolgoznak, a folyamatban levő vagy halaszthatatlan feladatköreiket végzik.

A szerb parlamentarizmus gyökerei 1804-re tekintenek vissza, az első és a második szerb felkelés időszakára, ám az első többpártrendszerű parlament 1991-ben állt fel. Azóta összesen 15 elnöke volt a parlamentnek. Maja Gojković volt a tizenötödik.