2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ

„Már csak a zenészek hiányoznak”

Szerbia női válogatottja megnyerte a csoportját, a férficsapat pedig a második lett a Kuala Lumpurban zajló 54. csapat-világbajnokság II. divíziójában. Magyarország női válogatottja az I. divízióban az alsóházban folytatja, míg a csoportharmadik férfiak a II. divízióban a negyeddöntőbe jutásért állnak asztalhoz.

Ahogy azt sejteni lehetett, az angolok elleni csoportelsőségért lejátszott mérkőzésen Slobodan Stojanov, a női válogatott szövetségi kapitánya Erdélyi Annamáriát a hármas pozícióra tette, az ellenfél viszont nem változtatott a felállításon. A találkozó nem indult jól, ugyanis Andrea Todorović kikapott Ho Tin Tintől, utána azonban Fehér Gabriella játszmaveszteség nélkül nyert Kelly Sibley ellen, Erdélyi simán győzte le Le Fevrét, majd Todorović azzal, hogy 3:2-re győzött Sibley ellen, feledtette a Ho ellen kudarcot.

A kezdés kicsit megijesztett bennünket, hiszen Todorović a kettes számú játékosuktól kapott ki, de utána minden a terveink szerint alakult. Gabi nagyon jól játszott Sibley ellen, előtte fejben nagyon rákészült a mérkőzésre, meghatározta a taktikát, és ahhoz tartotta magát. Nekem nem volt nehéz dolgom, habár néhány szett szoros volt, végig érződött, hogy nyerni fogok. A végén pedig Andrea feltette a pontot az i-re – nyilatkozta Erdélyi Annamária, aki még elmondta, a furcsa körülmények közül őt továbbra is az zavarja legjobban, hogy lejt a terem, ezért nagyon sok szervát rontanak a játékosok. – Szeretnénk megnyerni a II. divíziót, s az eddig látottak alapján a horvátok, az indiaiak, az egyiptomiak és a luxemburgiak lehetnek ebben a fő vetélytársaink.

A női válogatott a csoport első helyének köszönhetően a 25–32. helyért játszik majd a vb-n: az első ellenfele pénteken 6 órától a Szlovákia–Vietnam mérkőzés győztese lesz. A II. divízió döntősei a következő világbajnokságon a legjobbak között szerepelhetnek.

Szerbia férfiválogatottja 2:1-re vezetett, végül mégis 3:2-es vereséget szenvedett Spanyolországtól, így a második helyen zárta a csoportküzdelmeket, s ma egy csoportharmadikkal méri össze erejét: ha nyer, akkor versenyben marad a feljutást jelentő helyért, ha viszont veszít, akkor véget ér számára a torna, mivel a 33–36. helyért nem játszanak. A temerini Pető Zsolt ezúttal a hármas pozíción szerepelt, s magabiztosan nyert a világranglista 189. helyén álló Jesus Cantero ellen.

Habár Cantero a francia ligában elég jó teljesítményt nyújt, s kicsit tartottam is emiatt tőle, a találkozón csak háromszor volt döntetlen az állás: mindhárom szett elején, amikor 0:0 volt. Nem panaszkodhatok, nagyon jól ment a mérkőzésen. A meccset azonban nem sikerült megnyernünk, mert Karakaševićet nagyon megviselte a keddi, Golovanov elleni vereség, amiért sok ranglistapontot veszít majd, és szerdán messze elmaradt a képességeitől, így két mérkőzésen is kikapott. Azt, hogy csütörtökön, közép-európai idő szerint 12.30-kor kell játszanunk egy mérkőzést a negyeddöntőbe jutásért Irán ellen, csak magunknak köszönhetjük, hiszen volt alkalmunk a csoportgyőzelemre, de ez nem jött össze – mondta Pető, aki hozzátette, nagyon sokan elégedetlenek a feltételekkel, ugyanis csak a szállás mondható megfelelőnek, de a többi dolog nem méltó egy világbajnoksághoz:

Ahogy már Erdélyi Ani is mesélte, a toi toi WC-kben öltözünk át, a két terem között piac van, reggelire olyan ételeket szolgálnak fel, amelyek után nem lehet játszani. A teremben a légkondicionáló berendezések úgy lehűtik a levegőt, hogy mindenki fázik. A II. divízió mérkőzéseit egy sátorban rendezik, ha ránézek, úgy érzem magam, mint a lakodalomban, már csak a zenészek hiányoznak.

Magyarország férfi- és női válogatottja is vereséggel zárta a csoportküzdelmeket: a nőknél a magyar együttes egy ki-ki meccsen Romániától kapott ki 3:1-re, így az I. divízió alsóházában folytatja, míg Románia az 1–12. helyért harcolhat. A döntő mérkőzés talán a Pergel–Szőcs összecsapás volt, amelyen Pergel Szandrának 2:0-s előnye volt, majd az ötödik játszmában 11:10-nél mérkőzéslabdához jutott, de Szőcs Bernadett fordított. A férfiak a csoportot öt győzelemmel megnyerő Egyiptom ellen veszítettek, s harmadikak lettek, s egy csoportmásodik ellen harcolhatják ki a II. divízió negyeddöntőjét.

Az I. divízióban a férfiaknál a legkellemesebb meglepetést a horvátok szolgáltatták, akik a D csoportban Dél-Korea és Hongkong mögött megszerezték a csoport harmadik helyét, így a felsőházban folytathatják, csakúgy mint a C csoportban a második helyezett lengyelek és a harmadik portugálok. A B csoportban a Dimitrij Ovtcharov nélkül érkező németek azok után, hogy kikaptak a franciáktól (Timo Boll előbb Lebessontól, majd Gauzy-tól is kikapott), az angolok ellen is veszítettek (Boll ellenük már nem is állt asztalhoz), s végül csak negyedikek lettek. A csoportgyőztesek, férfiak: Kína, Franciaország, Japán és Dél-Korea. A nőknél: Kína, Németország, Szingapúr, Hongkong.

Mindkét nem képviselői négy divízióban küzdenek meg egymással a vasárnapig tartó vb-n, minden osztályban négy hatos csoportban kezdődött a verseny. A csoportgyőztesek minden osztályban egyből a negyeddöntőbe jutottak, a másodikok pedig a harmadikokkal játszanak a negyeddöntőbe kerülésért. Ugyanezt a szisztémát alkalmazzák az alsó ági rájátszás során is, azaz a csoportnegyedikek az egyenes kieséses szakasz első körében kiemeltek lesznek, abban csak a csoportötödikek és a -hatodikok játszanak.

Csapat-vb (Kuala Lumpur), I. divízió, A csoport: Magyarország–Románia 1:3 (Póta–Monteiro Dodean 3:1, Madarász–Samara 1:3, Pergel–Szőcs 2:3, Póta–Samara 2:3). A csoport végeredménye: 1. Kína 5 mérkőzés/5 győzelem, 2. Tajvan 5/4, 3. Románia 5/3, 4. Magyarország 5/2, 5. Spanyolország 5/1, 6. Malajzia 5/0.

II. divízió, férfiak, G csoport: Magyarország–Egyiptom 1:3 (Jakab–El-Bejiali 2:3, Kosiba–Asszar 1:3, Lakatos–Lasin 3:2, Jakab–Asszar 1:3), Szlovénia–Argentína 1:3, Mexikó–Norvégia 3:1. A csoport végeredménye: 1. Egyiptom 5/5, 2. Argentína 5/4, 3. Magyarország 5/3, 4. Szlovénia 5/2, 5. Mexikó 5/1, 6. Norvégia 5/0. H csoport: Szerbia–Spanyolország 2:3 (Jevtović–Robles 3:2, Karakašević–Machado 0:3, Pető–Cantero 3:0, Jevtović–Machado 0:3, Karakašević–Robles 0:3), Bulgária–Ausztrália 3:1, Lettország–Puerto Rico 1:3. A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 5/5, 2. Szerbia 5/4, 3. Puerto Rico 5/3, 4. Bulgária 5/2, 5. Ausztrália 5/1, 6. Lettország 5/0.

Nők, E csoport: Szerbia–Anglia 3:1 (Todorović–Ho 2:3, Fehér–Sibley 3:0, Erdélyi–Le Fevre 3:0, Todorović–Sibley 3:2), Kanada–Belgium 1:3, Törökország–Új-Zéland 3:0. A csoport végeredménye: 1. Szerbia 5/5, 2. Anglia 5/4, 3. Belgium 5/3, 4. Törökország 5/2, 5. Kanada 5/1, 6. Új-Zéland 5/0.