2024. április 24., szerda

Kedvezőbb feltételek, megnövekedett érdeklődés

Az ivóvíz- és szennyvízhálózatra történő csatlakozást 24 havi részletfizetéssel törleszthetjük – Még egy hónapig legalizálható a szennyvízhálózat

A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat a polgárok anyagi helyzetét, véleményét figyelembe véve nemrégiben úgy döntött, annak érdekében, hogy megnövekedjen az ivóvíz- és szennyvízhálózatra rákapcsolódó háztartások száma, lehetővé teszi, hogy ennek díját 24 havi egyenlő részletekben törleszthessék.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Zvonimir Perušić, a közvállalat szakmunkatársa lapunknak elmondta, amióta az akció beindult, megnövekedett érdeklődés tapasztalható a csatlakozás iránt.

Ami a csatlakozás díját illeti, a standard összeg a vízvezeték-hálózat esetében 31 286,34 dinár, ami 14 méteres vezetékre vonatkozik. Persze, a vállalat szakemberei minden esetben a terepen győződnek meg a helyzetről, ugyanis megtörténhet, hogy ennél hosszabban kell ásni, esetleg fel kell törni a betont, és ezekben az esetekben a díjszabás is változik. A szennyvízhálózatra való csatlakozás standard ára 27 021,38 dinár, ez tízméteres vezetéket jelent.

A vízvezeték-hálózat esetében, ha újonnan megépült objektumokról van szó, akkor a következő dokumentumokat kell elkészíteni a kérvényezéshez: a parcella tervének másolatát, az építési engedély hitelesített fénymásolatát, a projektum első oldalának fénymásolatát, a munkálatok megkezdésének bejelentését igazoló pecséttel ellátva és az objektum tervét, amit a fogyasztó visszakap az előszámla kiadását követően. Ezenkívül a két legutóbbi ivóvíz- vagy szennyvízszámla, esetleg a Köztisztasági és Parkosítási KKV számlájának másolatát kell átadni.

Amennyiben már létező objektum esetében szeretnénk a hálózatra kapcsolódni, szintén szükségünk lesz a parcella tervének másolatára, az építési engedély hitelesített fénymásolatára vagy pedig az ingatlanlap kivonatára, ami hat hónaposnál nem régebbi, és látható rajta, hogy bevezették a legálisan felépített objektumot, valamint szintén két közműszámla fénymásolata.

Folyamatban van a szennyvízhálózatra engedély nélkül csatlakozott fogyasztók legalizálási akciója is. Először a közvállalat ezt tavaly december 31-ig hagyta jóvá, majd meghosszabbították március 31-ig. Ez azt jelenti, hogy mindazok, akik illegálisan használják a szennyvízhálózatot, még egy hónapig kérvényezhetik ennek törvényesítését. Az akció lényege, hogy ezt olyan feltételek mellett tehetik meg, mintha első alkalommal csatlakoznának, a standard árat kell fizetni és lehetőség van a 24 havi törlesztésre is.

Zvonimir Perušić elmondta, azok, akik ezen határidőn belül ezt nem teszik meg, azokat lekapcsolják a hálózatról, vezetéküket leplombázzák, ráadásul ezek után a rendes díjszabás kétszeresét kell kifizetniük, egyben, ugyanis ebben az esetben a 24 havi részletfizetés lehetőségétől is elesnek.

Mind a csatlakozási mind a legalizálási kérelmek átadhatók munkanapokon 7,00–15,00 óráig a vízművekben, a Lazar Nešić tér 9/a szám alatt, a hatos számú tolóablaknál. A fogyasztók minden kérdésükre választ kaphatnak a vállalat által üzemeltetett ingyenes fogyasztói telefonvonalon, amelynek száma 0800-000-024, szintén a fenti időszakban, valamint a vállalat honlapján, amelynek címe: www.vodovodsu.rs, az Ügyfélszolgálat/Vízvezeték-bekötés menüpont alatt.

Korábbi becslések szerint hozzávetőleg a felhasználók tíz százaléka használja illegálisan az ivóvíz-, valamint a szennyvízhálózatot, mindez – a vállalat illetékese szerint – az anyagi kár mellett technikai gondokat is okoz. A közvállalat az ellenőrzéseket egy speciálisan felszerelt gépkocsival végzi.

A legalizálási akció keretében eddig 128 háztartás nyújtotta be törvényesítési kérelmét.