2024. április 20., szombat
NAGYBECSKEREKI RÁDIÓ

Maguk kérik a fölszámolásukat

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere tegnap fogadta a Nagybecskereki Rádió dolgozóit, akik december 17-e óta nem dolgoznak, de immár harmadik hónapja kötelesek mindennap bejárni a munkahelyükre, ahol semmit sem csinálnak. Helyzetük kezd tarthatatlanná válni, mivel október óta nem fizették ki nekik a minimálbért sem. Ugyanakkor másik munkahely keresésébe sem foghatnak, mivel formálisan még tart a munkaviszonyuk. Szerintük már a vállalat fölszámolása is jobb, mint a mostani patthelyzet.

A sikertelen magánosítás végkifejlete (Kecskés István felvétele)

A sikertelen magánosítás végkifejlete (Kecskés István felvétele)

Ennek az állapotnak a feloldását kéri a közvállalat még megmaradt 13 dolgozója és két vezetőségi tagja. A helyzetüket az is nehezíti, hogy törölték őket a médiaházak listájáról, a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén viszont a közvállalat megszüntetését elhalasztották. Így állt elő ez a helyzet, hogy munkájuk nincs, közben mégis kötelesek bejárni a munkahelyükre.
A polgármesterrel folytatott csaknem egyórás tárgyaláson a közvállalat dolgozói előadták három követelésüket: elmaradt bérüket legkésőbb március 4-éig fizessék ki nekik, hozzanak végérvényes döntést a közvállalat további sorsáról (itt két megoldás lehetséges: felszámolás vagy más tevékenységi formára való áttérés), és hogyha a felszámolás mellett döntenek, akkor pedig fizessenek végkielégítést a munkaerő-fölösleggé nyilvánított dolgozóknak.

A tárgyalás után Dejan Popov, a vállalat korábbi szakszervezeti vezetője kijelentette, hogy ez volt az első eset, hogy közvetlenül tárgyaltak a polgármesterrel. Mint mondta, szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy a városvezetés foglalkozni fog a problémával. Azt is megígérték nekik, hogy megtalálják annak a módját, hogy a dolgozókat kártalanítsák, vagyis, hogy kifizessék elmaradt béreiket, akik pedig a végkielégítés mellett döntenek, szintén megkapják azt, ami jár nekik. Az önkormányzat ugyancsak szeretné rendezni a rádiónak mint közvállalatnak a státusát. Ha ez megvalóul, gyakorlatilag a dolgozók mindhárom követelését teljesíteni fogják.

Čedomir Janjić polgármester kifejtette abbéli félelmét, hogy kevés esély van arra, hogy a Nagybecskereki Rádió újra megszólaljon. Ugyanakkor azt ígérte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a dolgozók ne legyenek szenvedő alanyai a kialakult helyzetnek. Vagyis, hogy megkapják elmaradt béreiket, és kifizessék a végkielégítést azoknak, akiknek jár. Mint mondta, hónapokon keresztül keresték a megoldást, de mégis oda jutottak, hogy kénytelenek voltak beszüntetni a rádió munkáját, most pedig azon dolgoznak, hogy kártalanítsák a dolgozókat.
A dolgozók egy része (tízen) korábban végkielégítéssel önként távozott.