2024. március 29., péntek

Az egészséges életmódot népszerűsítették

Adán tartottak egészségnapot az Eleki Életmódközpont szakemberei

Testzsír- és vérnyomásmérés, tüdőkapacitás- és szívműködés-vizsgálat, egészségéletkor-számítás, életmód-tanácsadás, valamint hát-, váll- és nyakmasszázs is várta az érdeklődőket hétfőn délután Adán a Vajdaságért Alapítvány által életre hívott egészségnapon, amelyet a helyi színházterem előcsarnokában tartottak meg.

Az egészségügyi állapotfelmérést az Eleki Életmódközpont szakemberei végezték, akik Horgos, Magyarkanizsa és Zenta után érkeztek Adára, ahol életmód-tanácsadással, valamint ismeretterjesztő előadásokkal is várták az érdeklődőket, akik mindemellett különféle egészségügyi kiadványokhoz is hozzájuthattak a rendezvényen.

– A mostanihoz hasonló egészségnapokat Magyarország területén már évek óta rendszeresen szervezünk, ám mivel azt láttuk, hogy itt, Vajdaságban is nagyon nagy szükség lenne az egészséges életmód népszerűsítésére, itt is jó ideje szerettünk volna szervezni különféle felvilágosító jellegű programokat a lakosság számára. A munkánk mögött a Vajdaságért Alapítvány áll, amely az intézményünk fenntartója is egyben. A célunk az, hogy itt, Vajdaságban is minél többen felismerjék az egészséges életmód jelentőségét, illetve hozzájussanak az azzal kapcsolatos ismeretekhez is, hiszen arról, hogy az egészséges életmód fontos, már szinte mindenki hallott, arról viszont már jóval kevesebben, hogy hogyan tudunk változtatni a mindennapi szokásainkon, hogy egészségesebben éljünk. Éppen ezért ezeken a rendezvényeken elsősorban a gyakorlatban is hasznosítható dolgokra szeretnénk felhívni a látogatók figyelmét – magyarázta Somogyi Lehel, az Eleki Egészségközpont vezetője.

Az életmódközpont szakemberei egyebek mellett a nyolc alapelvre való fokozott odafigyelés fontosságára is felhívták az érdeklődők figyelmét. Az egészséges életmód alapelvei között ugyanis szerintük meghatározó szerep jut a levegőnek, a napfénynek, a vízfogyasztásnak, a testmozgásnak, a táplálkozásnak, a pihenésnek, a mértékletességnek, valamint a lelki nyugalomnak is.