2024. április 24., szerda

Előkészület alatt a felvidéki gazdaságfejlesztési csomag

A magyar kormány számára rendkívül fontos, hogy a felvidéki magyarságnak parlamenti képviselete legyen – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kedden Pozsonyban.

Magyar Levente és Berényi József (MTI)

Magyar Levente és Berényi József (MTI)

Az államtitkár erről – a Magyar Közösség Pártjára (MKP) utalva – a szombaton megrendezendő szlovákiai parlamenti választásokkal összefüggésben beszélt a Berényi József MKP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Levente gazdasági kérdésekről és a határ menti együttműködés kibővítésének lehetőségeiről folytatott eszmecserét a felvidéki magyar párt vezetőivel és magyar lakta települések polgármestereivel.

Magyar Levente kifejtette: az, hogy a felvidéki magyarságnak parlamenti képviselete legyen, több szempontból is fontos a magyar kormánynak. Részint azért, hogy a helyi magyar közösségnek olyan politikai artikulációs lehetősége legyen, amely kompromisszumok nélkül képviseli az érdekeiket, részint pedig amiatt, mert a Budapest és Pozsony közötti együttműködést jelentősen segíti, ha van egy szervezet, amely közvetítőként képes működni.

Magyar Levente elmondta: a magyar kormány folyamatosan keresi a felvidéki magyar közösség erősítését szolgáló eszközöket. Egyebek mellett a két ország között megvalósult közös infrastrukturális beruházásokat és az új határátkelési lehetőségek megteremtését példaként említve rámutatott: az elmúlt évek során az MKP-val és szlovák partnereikkel együttműködve számos olyan eredményt sikerült elérni, amelyek ezt a célt szolgálják. Hozzátette: a határ menti közösségek kölcsönös elérhetőségének javítását célzó fejlesztések folytatódnak, ezek közül a legjelentősebbek a két autópálya-kapcsolat és a komáromi Duna-híd, amelyek anyagi fedezete már biztosított.

Magyar Levente elmondta: a magyar kormány legjelentősebb felvidéki gazdaságfejlesztési beavatkozása még előkészület alatt áll. Ez a vajdasági példa mintájára egy nagyszabású hitel és vissza nem térítendő támogatási program lesz, amelynek célja a felvidéki magyar gazdálkodók, vállalkozók, gazdasági önkormányzatok támogatása. A cél, hogy növekedjen a magyar munkahelyek száma, és javuljanak a felvidéki magyarság egzisztenciális feltételei – mutatott rá az államtitkár. Kérdésre válaszolva hozzátette: a Vajdaság esetében 160 millió eurós programról van szó, ezt arányosítva a felvidéki viszonyokhoz ennek nagyjából kétszeresét lehet tervezni.

„Ha a parlamenti választásokon az MKP mandátumot tud szerezni, az erősítő tényezője lehet annak, hogy a program minél rövidebb időn belül, és minél hatékonyabban lebonyolításra kerüljön” – jegyezte meg Magyar Levente, hozzátéve: az új dimenziókat nyitó magyar nemzetpolitika helyi letéteményese továbbra is az MKP.