2024. április 25., csütörtök

Érkeznek a pályázati beadványok

A dél-bácskai érdeklődők a temerini területi irodában nyújthatják át beadványaikat (Góbor Béla felvétele)

A dél-bácskai érdeklődők a temerini területi irodában nyújthatják át beadványaikat (Góbor Béla felvétele)

A Prosperitati Alapítvány területi irodáiban tegnap, azaz március 1-je óta nyújthatók be a kérelmek az első pályázati körben meghirdetett hitelekre és vissza nem térítendő támogatásokra. A VMSZ vezetésével elkészített vajdasági magyar terület és gazdaságfejlesztési program iránti érdeklődésről Juhász Bálint ügyvezetőt kérdeztük.

– Február 1-je és 29-e között volt az informálódás időszaka, amikor a területfejlesztési irodákban lehetett érdeklődni telefonon, e-mailben vagy személyesen a terület- és gazdaságfejlesztési program első pályázati körében kínált lehetőségek iránt, tegnap pedig kezdetét vette a pályázatok átadásának időszaka. Mind a nyolc, a szabadkai, magyarkanizsai, topolyai, zentai, óbecsei, temerini, nagybecskereki és a zombori iroda felkészült a pályázatok fogadására, ennek adminisztratív lekövetésére, és várja a hozzá tartozó önkormányzatok területéről érkező pályázatokat. Mint ismeretes, március 31-éig lehet átadni a pályázatokat, tehát egy hónap áll rendelkezésre, de felkérjük az érdeklődőket, hogy idejekorán nyújsák át a kérelmeket, ne hagyják az utolsó napokra. Az irodák munkatársai idejében átnézik, hogy formailag teljesek-e a a pályázatok, ha szükséges, maradjon idő a dokumentumok pótlására.

Már az elmúlt egy hónap folyamán is a pályázók rendelkezésére álltak a Prosperitati Alapítvány területi irodáinak munkatársai. Mekkora volt az érdeklődés?

– Február utolsó napjáig csaknem ötezer személyes, telefonos, vagy e-mailes megkeresés volt az irodákban, tehát mondható, hogy teljes kapacitással dolgoztak az irodák munkatársai. Ugyanilyen élénk érdeklődésre és aktivitásra számítunk március hónap folyamán is, hiszen tegnap óta már folyamatosan érkeznek a pályázati beadványok.

Juhász Bálint (Góbor Béla felvétele)

Juhász Bálint (Góbor Béla felvétele)

Az első pályázási körben mekkora összeg kerül kiosztásra, dinárban vagy forinban kifejezve?

– Az első pályázási kiírás során egymilliárd forintnak megfelelő összeget, azaz mintegy négyszázmillió dinárt fogunk odaítélni. Aki az első körben nem tud pályázni, ne csüggedjen, mert hamarosan indul a második kör is. Mindenképpen arra biztatok mindenkit, hogy folyamatosan kövesse a pályázati kiírásokat és pályázzon! Honlapunkon is informálódhatnak, ahol a beadványokhoz szükséges minden dokumentum megtalálható, a nyilatkozatok formanyomtatványai, és minden egyéb fontos információ a gyakran feltett kérdésekkel együtt. Emellett feliratkozhatnak hírlevelünkre is, hogy első kézből értesüljenek minden fontos történésről.

Mikorra várható a következő pályázati kör kiírása?

A következő kör hamarosan várható, mint ezt a tájékoztató napokon is bejelentettük. Először lezárjuk az első kör beadási határidejét, és azután hirdetjük meg a második kört.

Mennyi időbe telik a pályaművek elbírálása, és mikorra várhatók az első eredmények?

Jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy a pályázatok feldolgozása és elbírálása mennyi időt vesz igénybe, mert ilyen tapasztalatunk még nincsen, és azt sem tudhatjuk előre, hogy hány kérelem érkezik. Minden bizonnyal arra törekszünk, hogy mielőbb feldolgozzuk a beérkezett beadványokat.