2024. április 23., kedd

Fogyókúrán a közszféra

A tartományi parlamentben a dolgozók legmagasabb számát meghatározó törvény gyakorlati alkalmazásáról tartottak tanácsadást
Nagy érdeklődés övezte a tanácskozást

Nagy érdeklődés övezte a tanácskozást

A költségvetés felhasználóinak számító intézmények és vállalatok képviselői számára tartottak előadást tegnap a tartományi kormány illetékesei a képviselőház nagytermében, a közszférára és a hozzá nem tartozó, de felhasználónak számító vállalatokra vonatkozó munkahely-észszerűsítés, átszervezés részleteiről. A tanácsadáson voltaképpen a foglalkoztatottak legmagasabb számát meghatározó törvény előírásait, illetve alkalmazásukat ismertette a kérdéssel megbízott tartományi munkacsoport vezetője. Az előadáson jelen volt Branislav Bugarski tartományi régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár is. A jogszabály gyakorlatba ültetésének részleteit Tijana Pavlov előírásügyi titkárhelyettes ismertette a költségvetés felhasználóival, a megbízott munkacsoport képviseletében.

Mint részletezte, a foglalkoztatottak maximális számának meghatározása során minden intézményben fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy megkülönböztessék, kik az állandó, vagyis határozatlan időre alkalmazott foglalkoztatottak, és kik a választott, kinevezett, ideiglenesen alkalmazott személyek. A dolgozók számának csökkentése előtt felmérést kell készíteni a kollektíván belül, hogy kiderüljön, kik azok, akiknek megfelelne a megállapodáson alapuló munkahely-beszüntetés. Ez három esetben következhet be: azoknak az esetében, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, akiknek két év maradt a nyugdíjig, és azok esetében, akik jogosultak a korai nyugdíjba vonulásra (férfiaknál 40, nőknél 37 munkaév).

Egyes dolgozóknak jobban megfelelhet a nem megegyezéses alapon történő távozás. Ebben az esetben a közszférában töltött összes munkaévet figyelembe véve kell meghatározni a végkielégítés összegét. Erre vonatkozólag nem létezik az a 8000 eurós felső végkielégítési határ sem, mint az előző csoportoknál, ezért valószínű, sokan ezt az utat választják. Akik ekképp távoznak, azok a munkaközvetítőn bejelentkezve további juttatásra jogosulnak.

A törvény kitér az új munkaerő foglalkoztatásának lehetőségére is. Mint a tájékoztatójellegű tanácskozáson elhangzott, a cégek a korábban megállapított maximális szám eléréséig vehetnek fel új dolgozókat, illetve akkor, ha előzőleg a munkaerő-bővítést jóváhagyja a tartományi adminisztráció is.

A törvény betartását a költségvetési felügyelőség végzi, a visszaéléseket 120–150 ezer dinárral büntetik. Közölték, hogy a viszonylag alacsony összeg ne tévesszen meg senkit, visszaélések esetén a felügyelők ugyanis gyakran további törvénysértéseket észlelnek, és mindegyiket meg fogják büntetni.