2024. március 28., csütörtök

Tiltakoznak a zombori község földművesei

A gazdák azt állítják, hogy a községben 5300 hektár termőföldet sajátítottak ki jogtalanul

A zombori község földműveseinek egy csoportja, tiltakozása jeléül, napok óta a termőföldön éjszakázik, és tegnap nyílt levelet intézett Aleksandar Vučić miniszterelnökhöz. Ebben követeli, hogy akadályozza meg az állami földek kisajátítását.
A zombori községben található Gádor (Gakovo) és a Haraszti (Rastina) falvak földművesei a szántóföldön éjszakáznak, hogy megakadályozzák az állami tulajdonban levő földek művelését, mivel szerintük ezeket nem legálisan adták bérbe. A tiltakozók követelik, hogy a helyi önkormányzatok a termőföldeket bocsássák árverésre. A gazdák azt állítják, hogy a zombori községben 5300 hektár termőföldet sajátítottak ki.
A régi szerződések meghosszabítása útján, bíróságon kívüli megegyezés formájában vagy más módon megoldást követelnek a termelők, hogy a szántóföldek ne maradjanak megműveletlenül – olvasható a miniszterelnöknek eljuttatott nyílt levélben.
A zombori község földművesei szerint az állami földek legális bérbeadása nem csupán a mezőgazdasági termelők megélhetését érinti, hanem a köztársasági, a tartományi és a városi költségvetés érdekeit is.
Mivel azok az illetékes szervek, akikhez eddig fordultak nem reagáltak, a tiltakozók a miniszterelnökhöz folyamodtak segítségért, aki hatással van az illetékes minisztériumok és a helyi önkormányzatok munkájára. A miniszterelnöknek el kell jönnie a helyszínre és meggyőződnie az állítások hitelességéről – olvasható a nyílt levélben.