2024. április 25., csütörtök

3D technológiával a szúnyogok ellen

Megkezdték a szúnyogirtáshoz szükséges előkészületeket, a Ciklonizacija vállalat a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Az elmúlt napokban speciális kamerákkal felszerelt helikopter segítségével feltérképezték a Duna és a Tisza partszakaszait, a háromdimenziós technológiának köszönhetően könnyebben megállapítják, hol találhatók a szúnyoglárvák.

A folyók menti partszakaszok a legkritikusabbak, itt a legtöbb a szúnyoglárva (Ótos András felvétele)

A folyók menti partszakaszok a legkritikusabbak, itt a legtöbb a szúnyoglárva (Ótos András felvétele)

– A Ciklonizacija több önkormányzattal együttműködve olyan felszerelést szerzett be, amilyennel a legfejlettebb nyugati államok rendelkeznek. A szúnyogirtás legfontosabb része a megelőzés, mert csak akkor lesz valójában hatékony a rovarok elleni harc, ha idejében kezdjük a permetezést. A sikeres megelőzéssel elkerülhető a szúnyogok által terjesztett betegségek elterjedése – mondta Dario Aćimović, a Ciklonizacija vállalat sajtófelelőse a Dnevnik napilapnak. Hozzátette: évek óta gyűjtik a helikopterből készített felvételeket, és ennek segítségével sokkal átláthatóbb képük van a szúnyoglárvák gócairól. Minden évben újabb adatbázis készül, ezért pontosan meghatározható, hogy mikor és hol kell permetezni a lárvákat. A legmodernebb biológiai szerekkel permeteznek, és minimálisra csökkentették a vegyi anyagok használatát.

– Az idén a Ciklonizacija újabb nagy lépést tett a hatékonyabb megelőzés felé: a légi felvételek mellett 3D, azaz három dimenziós képeket készítenek a terepről, a LIDAR rendszernek köszönhetően. A LIDAR (légi lézerszkenner) technológia alkalmazásával pontos felszín- és domborzatmodelleket lehet készíteni, aminek köszönhetően rengeteg szimulációt lehet előidézni különféle helyzetekre – magyarázta Aćimović.

A Ciklonizacija sajtófelelőse kifejtette, azért kezdtek neki most az előkészületeknek, mert ha idejében elkészül a terepfelmérés, akkor nagyobb a hatékony megelőzés esélye, másrészt a növényzet még nem fejlődik, így légi felvételeken jobban látni a kritikus pontokat.

Aćimović emlékeztetett arra, hogy a Hiller repülők és helikopterek mellett a vállalat nemrég egy Bell multifunkcionális helikoptert is beszerzett, valamint több vízi és szárazföldi járművel is rendelkezik. Nem mellékes, hogy a Ciklonizacija tapasztalt szakkáderrel rendelkezik, akik évek óta a terepet járják, és jól ismerik a szúnyogirtás fortélyait.

– Az időjárástól és a vízállástól függ, mikor kezdjük el az idei szúnyogirtást, de a megelőző megfigyelés a legfontosabb. Az előző évekhez hasonlóan az idén is a biológiai alapú lárvairtó szereket használjuk majd a legtöbbet, csak abban az esetben vetünk be vegyi alapú irtószert, ha a természetes alapanyagúak nem bizonyulnak elegendőnek – mondta Aćimović.