2024. április 25., csütörtök
TUDOMÁNYOS ÉS MŰVÉSZETTÖRTÉNETI MÚLTUNK BEMUTATÁSA

A nemzet napszámosai

Az újvidéki magyar nyelvű közoktatásról egykor és most

Az ismeretterjesztő előadássorozat keretében tegnap este vidám hangulatban megemlékeztünk Keresztes Margit, Dávid Mária, Kepe István, Fábri Nándor, Kaszás Károly, Zóki István és más jeles pedagógusainkról, azokról, akik már nincsenek közöttünk.

Az est keretében alkalmi kiállítást is összeállítottak korabeli osztályfotókból, a tanárok portréjából (Dávid Csilla összeállítása)

Az est keretében alkalmi kiállítást is összeállítottak korabeli osztályfotókból, a tanárok portréjából (Dávid Csilla összeállítása)

A Forum-ház negyedik emeletén megtartott est keretében Muhi Béla műsorvezető a pedagógusokról mint a nemzet napszámosairól beszélt, felvezető szövegéből kiérezhettük, hogy társadalomként sajnos hajlamosak vagyunk nem megbecsülni tanáraink munkáját, közösségsegítő-építő tevékenységüket. A továbbiakban Uri Ferenc nyolcvannyolc éves történelemtanártól hallhattunk egyet s mást azokról az időkről, amikor a pedagógusi hivatást teljesen másképpen élték meg, mint manapság. Azokról a háború előtti időkről, amikor az osztályokban még 60-70 diákot is tanított egy tanító, és a háború utáni évekről is, amikor tanárokban is ugyanolyan hiány mutatkozott, mint bármely más szakkáderban.

A hétfő délutánonként megtartandó összejöveteleket a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.