2024. április 25., csütörtök

Kedvezőtlen a munkanélküliek struktúrája

Az idei foglalkoztatási akcióterv külön figyelmet fordít a nehezen munkába állítható személyek foglalkoztatására

Csütörtöki ülésén fogadta el a város képviselő-testület a 2016-os helyi foglalkoztatási akciótervet. A dokumentum értelmében az idén 10 millió dinárt fordítanak közmunkaprogramokra, további hatmilliót pedig a nehezen foglalkoztatható személyek munkába állítására. A tavalyi év végén a munkanélküliek száma 8879 volt, ebből legtöbben az 50-59 éves korosztály tagjai.

A Dunkermotoren új részlege valamelyest enyhíti a munkanélküliséget (Molnár Edvárd felvétele)

A Dunkermotoren új részlege valamelyest enyhíti a munkanélküliséget (Molnár Edvárd felvétele)

A dokumentumból kiderül, hogy a 2011-es akcióterv eredményeként 56 új munkahely létesült, 2012-ben 99, az ezt követő évben 127-en állhattak munkába, 2014-ben 113-an, tavaly pedig 89 személy kapott ilyen módon munkát. Az akciótervet összehangolták az idei évi nemzeti foglalkoztatási akciótervvel.

Mint az elemzésből kiderül, a szabadkai lakosság demográfiai helyzetét igen kedvezőtlen tendenciák jellemzik, mégpedig a lakosok számának csökkenése, az elhalálozások nagyobb száma a születésekhez képest, valamint a népesség elöregedése.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a munkaképes lakosságon belül a legnépesebb az 55–59 éves korosztály, ők teszik ki a 13,03 százalékot, a második helyen az 50–54 évesek állnak, a vizsgált lakosság 10,89 százaléka, őket a 30–34 évesek követik, 11,90 százalékkal. Különösen aggasztó, hogy a legkisebb a 15–19 évesek aránya, ők a munkaképes lakosságnak mindössze 7,94 százalékát teszik ki.

Ami a foglalkoztatottságot illeti, Szabadka területén 2015. december 31-vel bezárólag 42 152 személy állt munkaviszonyban. Ennek túlnyomó többsége jogi személyeknél és vállalkozóknál dolgozik, önálló tevékenységet folytat vagy pedig saját vállalkozása van. A bejegyzett mezőgazdasági termelők száma igen alacsony, 1685.

Legtöbben a feldolgozóiparban dolgoznak, őket követi a nagy- és kiskereskedelem, a gépjárműszervizek, valamint az egészségügyi és szociális védelem. A legkevesebb dolgozó az ingatlankereskedelemben, a villamosenergia-ellátásban, valamint a pénzügyi és biztosítási szektorban van.

A legnagyobb kereslet a munkaerő iránt a textiliparban és a bőrfeldolgozásban, a kereskedelem, vendéglátóipar és turizmus területén, valamint az egészségügy, a gyógyszeripar és a szociális védelem területén tapasztalható.

Szabadka területén december 31-i adatok szerint 8879 munkanélküli volt. Az elmúlt ötéves időszakot, ha áttekintjük, megállapítható, hogy az első három évre a munkanélküliség folyamatos növekedése volt jellemző, majd 2014-ben és tavaly csökkenés volt tapasztalható. A munkanélküliek csoportján belül a legtöbben vannak azok, akik elsőfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, több mint 40 százalék, őket a negyedik fokozattal rendelkezők köveik, 22 százalékkal, a harmadfokú végzettségűek a munkanélküliek 19 százalékát teszik ki, a többi kategória 10 százalék alatt van. Életkor szerint szemlélve, a legtöbb munkanélküli az 50–59 éves korosztályból kerül ki, 28 százalék, a legkevesebb pedig a 15–19 évesek közül.

A 8879 regisztrált munkanélküli közül nem kevesebb, mint 8279 személy sorolható a veszélyeztetett kategóriába. Az idei foglalkoztatási akcióterv ezért prioritásként kezeli az ő foglalkoztatásukat. Ebbe a csoportba sorolhatók a legalább egy éve munka nélkül lévők, a szakképzettség nélküli és alacsony szakképesítéssel rendelkezők, a 30 évnél fiatalabbak, a 45 évnél idősebbek, a nők, a falun élő lakosság, a munkaerő-felesleggé nyilvánított személyek, a mozgássérültek, a romák, a menekültek és a toloncegyezmény alapján idekerült személyek.

A munkanélküliek struktúráját Szabadkán a hosszú távú munkanélküliség jellemzi, ezen belül a fiatalok és a nők domináns részarányával, illetve különösen magas munkanélküliségi rátával a marginalizált társadalmi csoportokon belül, amilyen a romák, a menekültek, a mozgássérültek és a 45 évnél idősebbek.

Különösen érzékeny csoportnak minősülnek az alacsony képesítésű munkanélküliek, valamint a 45 évnél idősebbek. Problémát jelent az is, hogy az oktatási rendszer nem alkalmazkodik a munkaerőpiac igényeihez, hiszen bizonyos képesítésű személyek egyszerűen nem tudnak elhelyezkedni, szakképesítésük iránt nincs igény. Másrészről az oktatási rendszer sem tudja olyan gyorsan követi az iparosítás igényeit, hogy azonnal kész munkásokat tudjon biztosítani. Az idei évi akciótervben hatmillió dinárt szántak ezen kategóriák munkába állítására.

Idén a közmunkaprogramokra 10 millió dinárt fordítanak a városi költségvetésből. A közmunkaprogram évek óta kiemelt szerepet kap a városi foglalkoztatáspolitikában. Szabadka önkormányzata 2011 óta különít el pénzt közmunkaprogramok lebonyolítására. A program keretében Szabadka város területén 2012-ben 99 munkanélküli kapott munkát meghatározott időre, 2013-ban 127-en állhattak munkába, 2014-ben 113 személyt alkalmaztak, tavaly pedig 84 ember dolgozhatott. A tavalyi évben az önkormányzat a rendelkezésére álló 17 millió dinárt teljes egészében a közmunkákra különítette el. Idén ez némileg módosult, a közmunkaprogramra a város 10 milliót fordít, hatmillió dinárt pedig a nehezen munkába állítható személyek foglalkoztatására különítettek el.