2024. április 24., szerda

Megalakult a Horvát Polgári Szövetség

Szombaton a palicsi Vigadó konferenciatermében megalakult a Horvát Polgári Szövetség, a vajdasági horvátok újabb érdekvédelmi szervezete. A párt elnöke Tomislav Stantić, a legfontosabb céljaik között a társadalom demokratizálását és a horvát közösségen belüli problémák orvosolását említette.

Az újonnan alakult párt elnöke az alakuló ülésen elmondta, a HPSZ a szerbiai horvátok érdekvédelme céljából alakult. Kiemelte, már voltak megbeszélések a ruszin, a magyar, a szlovák és a roma kisebbség képviselőivel, hogy társuljanak, de mint hozzátette, nagyobb együttműködési készségre számít ezen kisebbségek ellenzéki erőitől mint az egyes nemzeti tanácsok hatalmi pártjaitól.

Stantić nem tagadta, hogy a szövetség nem véletlenül alakult meg épp a választások kiírása előtt, de arra már nem adott választ, hogy részt vesznek-e azokon. Ezt a kérdést nyitva hagyta azzal az indoklással, hogy készek az együttműködésre mindenkivel, akinek érdekében áll a társadalom demokratizálása és a horvátok helyzetének javítása.

A HPSZ alakuló közgyűlésén a 18 alapító tag mellett mintegy 30 vendég vett részt, közöttük Boris Tadić szociáldemokratái, a Fordulat Mozgalom, a Szerbiai Baloldal, valamint a Szerbiai Szocialista Párt képviselői.

Tomislav Stantić egyébként orvos, ő a tulajdonosa a szabadkai Dijagnostički Centar (DCS) rendelőnek, emellett a Vajdasági Orvosi Kamara elnöke, de neve nem ismeretlen a szabadkai és az országos politikai életben sem. Korábban a G17 Plusz tagja volt, egy időben a tartományi kormány alelnöke és a régióközi együttműködésért és önkormányzatokért felelős tartományi titkár is volt, illetve ténykedett a szabadkai Városi Tanács tagjaként is.