2024. április 23., kedd

Megszűntek, de mégis vannak

A Nagybecskereki Rádió munkatársai ma a polgármesternél

A Nagybecskereki Rádió a sikertelen magánosítás után tavaly december 17-én leállította a műsorszórást, a városi képviselő-testület pénteki ülésén pedig törölték őket a médiaházak listájáról is. Ennek ellenére közvállalatként továbbra is megmaradtak.

Bejárnak, de munkájuk nincsen (Kecskés István felvétele)

Bejárnak, de munkájuk nincsen (Kecskés István felvétele)

A 15 dolgozó – az ügyvezető igazgató utasítására – továbbra is köteles bejárni a munkahelyére, annak ellenére is, hogy semmilyen munkafeladatuk nincs. Egyébként ezt sugallták nekik a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalából is, mivel oda csak akkor jelentkezhetnek be, hogyha formálisan is felmondást kapnak. Ha viszont nem járnak be a munkahelyükre, felmondhatnak nekik. Így a kollégák továbbra is kénytelenek minden munkanapot a rádió (fűtetlen) szerkesztőségében eltölteni.
A jelek szerint a végkifejletre még egy ideig várni kell, ugyanis a jelek szerint már csak a választások után ül össze újra a helyi parlament, amely végső soron dönthet a közvállalat sorsáról. A kollégák viszont elsősorban azt remélték, hogy kifizetik nekik az elmaradt négyhavi minimálbért, amennyivel tartoznak nekik, és hogy végleges döntést hoznak a státusukról, mert csak azután léphetnek egy esetleges új munkahely irányába. Vagy legalábbis bejelentkezhetnek a munkaközvetítőhöz, hogy legalább egészségügyi biztosításuk legyen. A helyi parlament pénteki ülése után, mint mondják „láthatatlanná” váltak, mivel a költségvetésben a számokra nincs többé hely.
A Nagybecskereki Rádió körzeti rádió, egyben közszolgálati is, az alapítója Nagybecskerek város önkormányzata volt. Ez a státus azonban a törvény erejével megszűnt, a privatizálásuk viszont nem sikerült. Harminchat évig sugároztak műsort. Kezdetben szerb nyelven, a nyolcvanas évek elejétől naponta egyórás, vasárnap pedig másfél órás magyar adást is. Hétvégenként volt szlovák és román nyelvű műsoruk is.
A dolgozók egy része (tízen) korábban végkielégítéssel önként távozott, a megmaradt dolgozók számára azonban egy minimális végkielégítéssel való távozásra sincsen már lehetőség.
A kollégák mára fogadást kértek Čedomir Janjić polgármesternél.