2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a fásítás

Tegnap délelőtt a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola Bagolysuli elnevezésű környezetvédelmi szakcsoportja fásítási munkaaciót tartott a kishegyesi helyi közösség és a Kis Komunál Kft. munkásainak részvételével.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

A fiatal aktivisták a Szent Andrási út határ felőli szakaszára telepítettek egy szélvédő fasávot. Az akcióban részt vett Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Szűgyi István, a helyi közösség tanácsának elnöke is. Az akció kapcsán Mohácsi elmondta, hogy a helyi közösség és a bagolysulisok harmadik éve szerveznek közösen fásítási akciót.

– Szerintem ez nagyon sikeres akció, és a gyerekek évről évre egyre jobban úgy érzik, hogy ezek a fák az övéké. Ezek a fák Kishegyest fogják díszíteni és védeni, ezért fontos a telepítésük. A helyi közösség a helyi járulékból vásárolta meg a szükséges facsemetéket, és elképzelhetőnek tartom, hogy szervezünk őszi fásítási akciót is – nyilatkozta Mohácsi, majd arról is szólt, hogy a gyerekekkel szélvédő fasávot alakítottak ki szilfákból. Az itteni lakosok már több alkalommal is kérvényezték ezt, mert a határ irányából semmi sem védte a falut ezen a szakaszon. Ezt most orvosolták, a közelmúltban pedig ennek a résznek a közvilágítását oldották meg – mondta el az alpolgármester.

Tamara Bulatović földrajztanárnő és a szakcsoport vezetője elmondta a médiának, hogy három éve létezik a csoport. Kezdetben még nem igazán tudák a gyerekek, hogy mi is ez, most viszont kb. 40-en vesznek részt a munkában. Meglátása szerint a gyerekeket egyre inkább foglalkoztatja ez a téma, és szívesen foglalkoznak környezetvédelemmel. A fásítási akcióban 11 ifjú aktivista vett részt.